DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Vettel dolga nehezebb, mint Schumacheré volt?

Gerhard Berger szerint Sebastian Vettelnek az F1 legnehezebb kihívásával kell szembenéznie a Ferrarinál, hiszen a jelenlegi gárdával még Fernando Alonso sem ért fel a csúcsra, és nem is lesz ott mögötte olyan sikercsapat, mint ami Michael Schumachert segítette.

vettel_ferrari



Bár még mindig nem jelentették be hivatalosan, de a paddockban mindenki nyílt titokként kezeli, hogy Vettel jövőre a Ferrari versenyzője lesz, a spanyol pedig elhagyja az istállót. A német négy bajnoki cím után távozik a Red Bulltól új kihívások után kutatva, és bár Berger megérti a döntését, abban is biztos, hogy egyedül ő sem fog tudni csodát tenni Maranellóban, és az eddigiektől eltérő képességekre lesz szüksége, ha az olaszokkal is fel akar érni a csúcsra.

„Tudja, hogy pusztán a sebessége nem lesz elég” - nyilatkozta Berger az Auto Bildnek. „Immár azon is el kell gondolkodnia, hogy hogyan segíthet felépíteni a csapat szerkezetét, és kemény munkával kell hozzájárulnia a fejlődéshez. A hiányosságok ugyanis nem a versenyzői, hanem a technikai oldalon keresendők a Ferrarinál.”

„Olyan csapatra van szüksége, amelyben a megfelelő emberek állnak az ő oldalán, lehetővé téve ezzel, hogy megnyerje a harcot. A Red Bullnál ott volt neki ehhez Adrian Newey, Helmut Marko és Christian Horner. Mindenekelőtt a Ferrarinál is meg kell találnia ezeket a szereplőket.”

Vettel

Berger maga is versenyzett a Ferrarinál, ráadásul Vettellel is együtt dolgozott a Toro Rossónál, így jól ismeri mindkét oldalt. Ám amikor megkérdezték tőle, hogy mennyire vonna hasonlóságot Schumacher 1996-os Ferrarihoz igazolása és Vettel jelenlegi döntése között, így válaszolt:

„A helyzet hasonló, az viszont különbséget jelent, hogy Schumacher oldalán a kezdetektől ott állt Jean Todt, Ross Brawn és Rory Byrne. Abban az időben ők hárman jelentették a kulcsfontosságú tényezőt a sikerhez. Michael mindent beleadott a fáradhatatlan munkával, a német egyenességével és az elképesztő sebességével, de a csapat is ugyanolyan erős volt mögötte, mint ő maga.”

És hogy mindezen nehézségek mellett Vettel képes lesz-e a Ferrarit újra az F1 legjobbjává tenni? Berger erre csak ennyit mondott: „Alonso talán a legjobb a mezőnyben és még neki sem sikerült bajnoki címet szereznie. A kihívás, amellyel Sebastian szembenéz, talán a legnagyobb, amit a Formula-1 nyújthat.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: