DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Sauber: Az F1 legyen olyan, mint a Bundesliga

A Formula-1-nek a nagy európai futball ligákról kellene példát vennie, amikor a bevételek elosztásáról dönt a csapatok között. Monisha Kaltenborn szerint nem véletlen, hogy tabellák alján álló labdarúgókluboknak nem kell az életben maradásért küzdeniük.

Sauber




Az elmúlt években folyamatosan felmerül a mezőny végén álló istállókkal kapcsolatban, hogy az anyagi nehézségeik miatt előbb-utóbb be kell majd szüntetniük tevékenységüket. A Marussia és a Caterham körül szinte állandóak a találgatások, ám idén a gyenge szezont kifogó Sauber is nehéz helyzetbe került. Ez a három csapat számára pedig létfontosságú lehet, hogy a tabella végeredménye alapján hogyan oszlanak majd meg közöttük a sereghajtóknak kiosztott dollármilliók.

A svájci istállót irányító Kaltenborn szerint sajnálatos, hogy az F1 éveken keresztül nem tud hatékonyan fellépni a financiális nehézségekkel szemben, mialatt egyéb sportágakban sokkal nagyobb összetartásra is találhatunk példát.

„Noha nem vagyok más sportok szakértője, de nézzük csak meg a labdarúgásban például a Premier League-et vagy a Bundesligát, ahol szintén hasonló a felállás, hiszen vannak nagyobb és kisebb klubok is” - kezdte hasonlatát Kaltenborn. „És a nagyok komolyan foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy milyen módon tudnák támogatni a kicsiket. Hallottam olyat a Bundesligából, hogy a Bayern München kész volt lemondani bizonyos mérkőzések bevételeinek egy részéről a kisebb csapatok javára, mivel a bajnokságnak szüksége van rá, hogy ők is a ligában maradjanak.”

„Vagy ott van az angol Premier League, ahol a tabella alján álló csapatok sem a fennmaradásukért küzdenek. Persze senki sem mondja, hogy a kicsiknek is ugyanannyi pénzt kell biztosítani, mint a nagyoknak, hiszen az egész sport a versengésről és a teljesítményről szól, így ha valaki jobb akar lenni, akkor nagyobb erőfeszítéseket kell tennie - ez itt a szabály. Az általunk előállított jövedelmet elnézve viszont nem helyes, hogy bárki, aki a tabella végén áll, szenvedésre van ítélve.  A pénznek elégnek kellene lennie ahhoz, hogy mindenki bent maradhasson és tisztességesen elvégezze a munkáját.”

Bayern Munich

 

A Sauber vezetője szerint nem helyes, hogy a kisebb istállók közül, aki egyszer lecsúszik a spirálon, az már nem, vagy csak nagyon nehezen tud visszakapaszkodni a többiekhez. Kaltenborn emlékeiben még élénken él a csapat 2001-es szezonja, amikor a költekezés a mainál jóval magasabb szinteket öltött, a hinwili istálló mégis privát korszakának legjobb eredményére volt képes.

„Ha a technikai oldalon biztosított a stabilitás, akkor a kisebb, privát csapatok is időnként beleszólhatnak a nagyok dolgába, ami érdekesebbé teszi az egészet. A sportban töltött nagyjából 20 évünk során ez nekünk is sikerült. Egy alkalommal például a negyedik helyen végeztünk a bajnokságban a nagy gyártók mellett, pedig akkor még szó sem volt költségkorlátozásokról. Szerintem egy ahhoz hasonló egészséges környezetben kellene élnünk” - hangsúlyozta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: