DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Wolff: A Ferrarinak új számológépre van szüksége

Toto Wolff, a Mercedes motorsport-igazgatója nehezményezi a Ferrari múlt heti kijelentését, miszerint a szezonközi motorfejlesztések nem emelnék meg drasztikusan a kiadásokat. Marco Mattiacci megérti a Mercedes álláspontját, de rosszul esett neki Wolff véleménye.

Technikai fronton komoly vitákat szült az elmúlt időszakban a befagyasztott motorfejlesztések limitált engedélyezése, a legnagyobb nézeteltérés a mezőny két topcsapata, a Mercedes és a Ferrari között alakult ki. A maranellói istálló képviselői úgy gondolják, hogy a szabály szezonközi feloldása, így a fejlesztések nem dobnák meg drasztikusan a csapat kiadásait, ezzel szemben a friss világbajnok gárdánál élesen elutasítják a lehetőséget.

Különösen Toto Wolff, a csapat üzleti ügyeiért felelős vezetője nehezményezte ezt: „Év végéig fejlesztünk egy motort, ezután következik a gyártás, a befagyasztás, és ezzel egy időben kerül kiszállításra a partnercsapatainkhoz is. Ha ebben a fejlesztési ciklusban próbálnánk meg új specifikációt készíteni a nyár folyamán, akkor az egész folyamat kétszer zajlana le egy évben, mert a legdrágább részeken kellene módosítani.”



 

Wolff nem csak véleményét fejtette ki a küszöbön álló szabályváltozásról, de poént csinált a Ferrari álláspontjából is. „Nem értem, a Ferrari hogyan számolta ki, de talán küldenünk kellene nekik egy számológépet. Olyan nincs, hogy nem költünk többet. Meglehetősen sokat fordítunk fejlesztésre, és minden más vita azért van, mert nincsenek ott, ahol lenni szeretnének.”

Marco Mattiacci, a Ferrari csapatfőnöke azonnal visszavágott, szerintük a költségek emelkedése elhanyagolható mértékű lesz, és változás jót tenne a Forma-1 egészének is. „Egy kicsit tisztességtelen, hogy Toto számológépet ajánlott nekünk, csak azért, mert azt mondta, rosszak a számításaink. Őszintén, a mi álláspontunk szerint a költségek nem emelkednének meg” – említette.

A Ferrari egyik szóvivője úgy nyilatkozott, megérti, miért ilyen kelletlen a Mercedes a szabályváltozást illetően,  de úgy véli, hogy a csapatnak a sportág érdekeit kell szem előtt tartania. „Természetes, hogy a Mercedes meg kívánja őrizni a jelenlegi állapotot, ki nem tenne így a helyükben? Azt is meg lehet érteni, miért fogalmaznak ilyen véleményeket annak érdekében, hogy elérjék céljukat. De a Ferrari a sportág és a fenntartható fejlődés érdekében látja így a helyzetet, ami biztosítja, hogy a költségeket sikerül kontrollálni – különösen a kisebb csapatok miatt” – fogalmazott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: