DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Alain Prost szerint a Mercedesnél megváltozott a legkör Spa óta

A négyszeres világbajnok úgy véli, a spái incidenst követően más lett a légkör a Mercedesnél, amiből Hamilton profitálhat többet a bajnoki címért folytatott harcban.

Lewis Hamilton az utóbbi néhány futamon visszanyerte év eleji formáját, és a Rosberggel történt belgiumi koccanásuk után csak őt intette le elsőként a kockás zászló. A zsinórban négy győzelmet arató brit pilóta 17 pontos előnyt épített ki riválisával szemben, és a dolgok jelenlegi állása szerint nagy az esély rá, hogy év végén kétszeres világbajnokká avanzsáljon.

A főállásban Formula-E csapatfőnök Alain Prost természetesen fél szemmel figyelemmel követi az elmúlt két évtized legnagyobb házon belüli csatáját, már csak azért is, mert jelentős tapasztalata van az ilyen helyzetek kezelésében. Elmondása szerint egy-egy vb-cím eldöntése olyan apró nüanszokon múlik, mint például a csapatfőnök szimpátiája, esetében Ron Dennisé három évtizeddel ezelőtt. „Ron mindig erősnek mutatkozott, de néha hajlamos volt egyik pilótáját előrébb helyezni a másiknál. Egy bizonyos szakaszon – bár nem tudtam mikor – nálam volt az előny Nikivel [Lauda] szemben. De amikor Ayrtonnal volt együtt, akkor az ő térfelére került a labda. Nem a csapat, hanem Dennis húzott felé.”



Prost úgy gondolja, hogy bár a Mercedesnél tapasztalható elfogultság korántsem akkora, mint Dennis esetében, a hangsúly Hamilton irányába tolódott, mióta Rosberg bocsánatot kért a Belgiumban történtekért. „Nem tudom mi történt Spa után, de egy kicsit furcsának tűnik az egész. Nem feltétlenül hívnám előnyben részesítésnek, de hogy valami változott, az biztos. Talán a csapat dinamikája. Nem látod, csak érzed.”

A négyszeres világbajnok úgy véli, ha egy gondolat befészkeli magát egy versenyző agyába, nagyon nehéz attól megszabadulni. „Elég egy kis dolog a légkör megváltozásához. Mindig azt mondtam, hogy a körülötted lévő emberek nagyon, nagyon sokat számítanak. Az emberek, a végén nyilvánvalóan a sajtó és a média, de nem elsőként. Ha érzel valami igazán kis dolgot a csapaton belül – például hogy téged részesíthettek volna előnyben – könnyen össze tudsz törni. Minden, amit akarsz, ott van a fejedben, és ilyenkor nagyon nehéz kezelni ezt a helyzetet.” – említette a francia ex-klasszis.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: