DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A jövő F1-esei – A Ferrari akadémiája: Massa és Bianchi nyomában

Most induló sorozatunkban csapatonként áttekintjük, hogy kik tartoznak az egyes istállók juniorprogramjaiba, azaz kik lehetnek az elkövetkező évek legnagyobb F1-es pilótái. A Ferrarival kezdünk.

A Ferrari versenyzői akadémiájának története tulajdonképpen Felipe Massával kezdődött el, akit a Scuderia maga nevelt ki, s ezt követően nyolc évet töltött a csapat színeiben. E sikeres nevelőprogramon felbuzdulva kezdődött meg 2009-ben az akadémiai jellegű képzés, elsőként a nemrég súlyos balesetet szenvedő Jules Bianchit szerződtették az év végén. Ő hivatalosan jelenleg is az akadémiához tartozik, s a kilenc eddig nevelt közül rajta kívül mindössze egy, Sergio Perez jutott el a Formula-1-ig, igaz ő a Saubertől a McLarenhez szerződött 2012 őszén – ezzel ért véget akadémiai tagsága.

bianchi_ferrari

Jules Bianchi a Ferrari tesztpilótájaként


Perezen kívül további három „ex-tagja” van a Ferrari akadémiájának, mindannyiukat 2010-ben szerződtették. Mirko Bortolottitól még abban az évben meg is váltak, a 24 éves versenyző ezt követően 2011-ben az F2-ben győzött nagy fölénnyel, tavaly a WSR keretében működő Renault Megane Európa-kupát nyerte meg, míg az idei szezonban a Blancpain által szervezett Lamborghini Super Trofeóban szerepel. Szintén rövid ideig tartozott a Ferrari-családhoz a 2009-es olasz F3-as bajnok Daniel Zampieri, ő jelenleg a Blancpain Endurance-sorozatában szerepel, a 2012-ben távozó francia Brandon Maisano pedig az olasz F4-szériában aratott szép sikereket – bár 21 évesen meglehetősen öreg már ehhez a bajnoksághoz...

Jelenleg négy utánpótlás-sorozatokban versenyző pilóta tartozik a Ferrari akadémiájához.

marciello_spa_win

Raffaele Marciello

A pilótanevelő programba Bianchi után másodikként bekerülő Raffaele (avagy Lello) Marciello gokartos sikereit követően 2010-ben ült át formulaautókba, s eddig szinte az összes sorozatban dobogós helyen zárta a bajnokságot, ahol teljes szezont futott. Tavaly 30 versenyen 13 győzelmet szerezve, roppant magabiztosan nyerte meg az FIA Formula-3-as Európa-bajnokságát, így eggyel feljebb léphetett, s idén már a GP2 mezőnyében bizonyíthatja tehetségét. Az év nehezen kezdődött, de aztán egyre jobb teljesítményt nyújtott az olasz, Ausztriában kettős dobogót ért el (erre rajta kívül csak hárman voltak képesek idén), Silverstone-ban pole-t szerzett, Spában pedig megnyerte a főversenyt. Jelenleg nyolcadik a bajnokságban, az újoncok közül csak az F3-nál vitathatatlanul magasabb szintet képviselő WSR-ből érkező Vandoorne és Pic áll jobban nála.

fuoco_imola_2013

Antonio Fuoco

A 2013 óta a Ferrari akadémiájához tartozó Antonio Fuoco karrierje első együléses szezonját a Formula Renault 2.0 Alps-sorozatban teljesítette tavaly, melyet egy évvel korábban a jelenleg már az F1-ben szereplő Danyiil Kvjat nyert meg. Fuoco olyan fiatal tehetségeket legyőzve tudott azonnal bajnoki címet szerezni, mint a WSR kétliteres sorozatának tavalyi győztese, Pierre Gasly, vagy a már szintén a Renault-világsorozat csúcskategóriájában szereplő Luca Ghiotto. Fuoco idén az F3-as Európa-bajnokságban folytatta karrierjét, s itt is azonnal letette névjegyét, első hétvégéjén egy első és egy harmadik helyet szerzett. Bár az idei szezonban minden Oconról és Verstappenről szólt a sorozatban, Fuoco is többször meg tudott villanni, s az ötödik helyen fogja zárni a számos ifjú tehetséget felsoroltató széria idei szezonját.

lance_stroll

Lance Stroll

2010-ben, mindössze 11 évesen lett az akadémia tagja a kanadai Lance Stroll, aki egészen tavalyig a gokartozás világában vitézkedett. Észak-amerikai sikerei után érkezett meg Európába, s bajnoki címeket nem nyert ugyan, de így is figyelemre méltó eredményeket ért el sokszor nála idősebb riválisokkal szemben. Idén az újonnan szerveződött olasz F4-es bajnokságban indult, ahol a fősorozatot fölényesen nyerte meg úgy is, hogy az utolsó három versenyen rajthoz sem állt – s összességében is csak a fentebb említett, jóval idősebb és rutinosabb Maisano volt jobb nála az új szériában. Stroll neve néhány hete került a figyelem középpontjába, amikor egyes pletykákban az merült fel, hogy milliárdos édesapja segítségével már jövőre F1-es pilóta lehet a 15 éves ifjú tehetség, de ezt természetesen minden érintett tagadta.

zhou

Guanyu Zhou

Az akadémia legújabb „igazolása” a 15 esztendős kínai versenyző, akivel idén kötöttek szerződést. Nagyszerű hazau gokartos eredményeit követően 2012-ben költözött át Angliába, ahol azonnal futamokat nyert, majd 2013-ban Európa-bajnok lett két juniorkategóriában. Az idei évet is gokartozással töltötte, ha az akadémia keretein belül marad, jövőre lesz időszerű a váltás egy F4-es vagy F3-as formulaautóra.

A Ferrari akadémiája 2014-ben:

  stroll zhou
Név Raffaele Marciello Antonio Fuoco Lance Stroll Guanyu Zhou
Nemzetiség olasz olasz kanadai kínai
Életkor 19 18 15 15
2014 GP2 - 8. hely, 1 győzelem* F3 Eb - 5. hely, 2 győzelem* Olasz F4 - bajnoki cím gokart
Sikerek 2013 - F3 Európa-bajnok 2013 - FR 2.0 Alps bajnok 2014 - Olasz F4 bajnok 2013 - Junior gokart Eb
  2012 - Masters of F3 2. hely      
         
  * a sorozat még nem ért véget
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: