DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

De ki is az a Danny Sullivan?

Az amerikai Danny Sullivan az első F1-es Orosz Nagydíjon immár hetedik alkalommal segíti majd egykori versenyzőként a stewardok munkáját, de valószínűleg sokak számára nem mond túl sokat ez a név.

Danny Sullivan mindössze 21 éves korában kezdett versenyezni, előtte többek közt favágóként és New York-i taxisofőrként is tevékenykedett. 1981-ben születésnapjára ajándékba kapott egy lehetőséget, hogy kipróbálja magát versenyzőként egy nagy-britanniai pilótaiskolában, és annyira tehetségesnek bizonyult, hogy a következő évben már az IndyCarban is szerepet kapott, sőt első versenyét a dobogón zárta.

A következő esztendőt Sullivan már a Formula-1-ben kezdhette meg, mindössze két évvel azután, hogy elindult versenyzői karrierje: a Tyrrell főszponzora, a Benetton amerikai versenyzőt akart, és Sullivanre esett a választás,így egy teljes évet futhatott a királykategóriában Michele Alboreto oldalán. Egyszer szerzett pontot, Monacóban ötödik lett, s bár csapattársa is kétszer zárt csak az első hat közt, ezek egyike a detroiti futam megnyerése volt.

Sullivant az év végén nem marasztalták: az amerikai versenyző visszament az IndyCarba, ahol számos sikert ért el: 1985-ben megnyerte az 500 mérföldes versenyt, majd 1988-ban többek közt Al Unser Juniort, Bobby Rahalt, a két Andrettit és Emerson Fittipaldit megelőzve ő lett a széria bajnoka. Egészen 1995-ig versenyzett, 45 éves korábban egy súlyos baleset figyelmeztette arra, hogy ideje befejezni.

sullivan_Archiv



Sullivan az elmúlt években rendszeresen feltűnik F1-es eseményeken, hiszen immár hetedik alkalommal lett ő az az egykori versenyző, aki a stewardok munkáját segíti. Legutóbb idén májusban Spanyolországban kapott szerepet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: