DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Téli olimpikon lehet Vogel Adriennből

Izgalmas kiruccanással törte meg az autósport hosszú téli szünetét Vogel Adrienn. A Kia Platinum Kupa versenyzője február elején Lettországban járt, ahol részt vett a Magyar Szánkó és Bob Szövetség edzőtáborán, ahol ki is próbálta a bobot. Annak ellenére sem ment el a kedve a téli sporttól, hogy hatalmasat bukott.

A TV2 SuperCar című műsorának háziasszonya, 2017-ben Magyarországon az Év női autóversenyzőjének választott Vogel Adrienn nemhogy nem ijed meg a kihívásoktól, de egyenesen keresi azokat.

Vogel Adrienn



Sokféle extrém sportot kipróltam már, nem tudok nyugodtan ülni a fenekemen, ezért is örültem nagyon a Magyar Szánkó és Bob Szövetség megkeresésének. Habár nem riadok meg a sebességtől, azért az egy hét edzőtáborozás után kijelenthetem, hogy amit a bobosok művelnek, az igazán tiszteletre méltó, elképesztően nehéz sportágról van szó” - árulta el Vogel Adrienn, majd felidézte emlékeit a nem mindennapi száguldozásról.

Az első próbálkozásomnál teljesen egyedül voltam a bobban, egyetlen bowden volt a kormányom, amivel jobbra-balra húzhattam a korcsolyaéleket. Fék nincs a bobon, csak megy előre, ahogy a súlya és a lendület viszi. Nem lehet félreállni, nem lehet kiszállni, így vagy úgy, de le kell érni vel a pálya aljáig. Kezdőként a pálya felétől indulhattam, így is hét kanyar várt rám, 82 km/órás sebességgel, nagyjából 40 másodperc az egész. Egyetlen ideális ív van, ha ront az ember, azonnal borul is. Sajnos szinte azonnal megtapasztaltam ezt. Az egyik U alakú kanyarban túlságosan lent tartottam a bobot, próbáltam korrigálni, de nem siekrült, felmentem három méter magasba, és onnan estem vissza. A bukóm összetört, én megúsztam egy fejfájással és néhány lila folttal. Egyáltalán nem ment el a kedvem tőle, de az előttem álló autós versenyszezon miatt kockázatos lett volna folytatni, szóval remélem, hogy ősszel újra megpróbálhatom, és talán még a téli olimpiára készülő csapatba is bekerülhetek.”

Pulai Imre_bob

Pulai Imre, a Magyar Szánkó és Bob Szövetség elnöke elégedetten beszélt Adrienn első próbálkozásáról. Adrienn nemcsak tehetséges autóversenyző, hanem egy igazi extrém nő, aki egy bobcsapatot sikerre tudna vinni. Nem ijedt meg a borulása után sem. A versenyszezonja miatt nem folytathatta velünk a felkészülést, de remélem, megszerette annyira ezt a sportot, hogy lesz folytatása. Szerencsénkre a két sportág szezonja nem üti egymást” - jegyezte meg sejtelmesen a szövetségi elnök, aki majdnem tíz éve váltott téli sportokra.

A kenusként olimpiai bajnoki címet szerző sportoló örül neki, hogy eljött egy olyan generáció, melynek tagjai érdeklődnek a téli sportokhoz, és még tehetségük is van a bobozáshoz, szánkózáshoz. Az elmúlt szezonban több fiatalt is meghívott, keresi a tehetségeket, így esett a választása Vogel Adriennre is.

Vogel Adri_bob

A tehetség belülről jön, persze bátornak és elszántnak is kell lenni, szeretni kell a sebességet. Sok fiatal atlétát teszteltünk a bobhoz tolóembernek vagy szánkósnak, de nagyon fontos a jó kormányos megtalálása is, aki végigviszi a pályán a bobot, 120-140 km/órával, miközben 5-6G is hat az emberre. Sok motoros és autóversenyző próbálta ki magát az elmúlt hónapokban, de be kell vallanom nem egyszerű. Van, aki az elős csúszás után rögtön kiszállt. Ha megtaláljuk az igazi tehetséget, akkor támogatással és bizalommal akár a 2022-es téli olimpián is ott lehetnénk. A szövetségen belül most azon dolgozunk, hogy felállítsunk egy komoly versenyzői csapatot, de egyelőre nem szeretnék többet elárulni, minden részlet hamarosan kiderül” - zárta Pulai Imre.

Vogel Adrienn versenyszezonja március utolsó hétvégéjén, 29-30-án az Eger Rallye-n kezdődik, ahol az idén bemutatkozó Kia Platinum Rallye Kupában áll rajthoz.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: