Steward
Admin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2019. április 25. csütörtök
Egyéb

Exkluzív interjú Kesjár Jánossal

1988. június 24. a hazai sportélet fekete napjaként vonult be a történelembe. Kesjár Csaba egy Norisringen zajló Forma-3-as edzés utolsó körében nagy sebességgel a szalagkorlátnak csapódott, és életét vesztette. Vasárnap lesz harminc esztendeje, hogy a magyar autóversenyzés egyik legnagyobb alakja távozott közölünk, de az emléke változatlanul élénken jelen van. Most a zuglói önkormányzatnak és helyi sportbarátoknak köszönhetően örök mementót is kap. Ifjabb Kesjár János (Kesó), Csaba unokaöccse mesélt nekünk erről.

Mit jelent a családnak az a szobor, ami vasárnap kerül átadásra?

Hatalmas megtiszteltetés ez mindannyiunknak. Szomorú dolog, hogy ezt Csaba már nem élhette meg, de boldoggá tenné a tudat, hogy a régi sportbarátok mellett a kerület sem felejtette el őt, azt a sportteljesítményt, amit nyújtott.

Kesjár-Csaba-2

Milyen aspektusban ábrázolja ez a mű Csabát, te láttad már? Mit lehet róla tudni?

A kezdeményezést egy autósport baráti kör indította el, akik később felvették a kapcsolatot az önkormányzattal, ennek eredményeképp valósulhat meg az emlékhely. Egy gipszből készült kicsinyített másolatot már láttam, de a kész szoborral én is csak vasárnapi leleplezésen találkozom majd először.

Ennyi idő távlatából már inkább a büszkeség és a szép emlékek vannak túlsúlyban, vagy továbbra is a betöltetlen űr játssza a főszerepet?

A hiánya a mai napig egy fájdalmas űrt képez mindannyiunkban, és úgy gondolom, ez így is van rendjén. A magyar autósport sem teljes nélküle, de mindannyian próbáljuk elfogadni a helyzetet, és igyekszünk együtt létezni a tudattal: a versenyzés egy veszélyes üzem, és aki beül a volán mögé, az olykor az életét kockáztatja.

Kesjár-Csaba-1

Te magad milyen képet őrzöl Csabáról?

Keveset találkoztunk, a balesete előtt másfél évvel kerültünk igazán közeli kapcsolatba. Ő egy valódi életvidám kölyök volt, aki nagyon szerette azt, amit csinál, és mindent alárendelt ennek. Bármilyen csibészségben benne volt, a céljaiban pedig nem ismert lehetetlent. Ilyen ember volt Kesjár Csaba.

Korán itt hagyott bennünket, de alakja és szellemisége tovább inspirálja a fiatal versenyzőket. Láthatunk még Kesjárt a legmagasabb szint felé vezető útra lépni?

Csaba rám is óriási erővel hatott. Emlékszem, fél évvel a halála után odaálltam édesapám és nagyapám elé, hogy versenyezni akarok. Ők viszolyogtak az ötlettől, én viszont nem tartottam törvényszerűnek, hogy ez mindenkivel megtörténhet. Végül megkaptam a lehetőséget, és több magyar bajnoki címmel a hátam mögött azt gondolom, nem vallottam szégyent. Újabb Kesjár? Szerintem nagyon kicsi rá az esély, de persze soha ne mond, hogy soha.

Kesjár-Csaba

A zuglói önkormányzat a 30. évforduló alkalmából emlékművet avat a kerületben. Az ünnepségre minden érdeklődőt, drukkert, versenyzőtársat sok szeretettel várnak. Időpont és helyszín: 2018. június 24-én vasárnap délelőtt 10 órakor Budapest XIV. kerületében, a Thököly út - Róna út sarkán.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?