DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Ők kapnának a magyar motorsport egymilliárdjából

Egyre nagyobb nyilvánosságot kap az újságíró kezdeményezése, aki amellett bontott zászlót, hogy az autó- és motorsport is részesüljön az állami támogatásból, amelyből hazánkban elsősorban a focinak jut.

Hat csapatsport, a labdarúgás, kézilabda, jégkorong, vízilabda és kosárlabda, valamint a röplabda jogosult Magyarországon a TAO-támogatásra (a társasági adó sportegyesületeknek való felajánlására). Ezekbe a sportokba 415 milliárd forint TAO érkezett az elmúlt öt évben, az össztámogatás pedig 1000 milliárd forint nagyságrendű lehet, hívta fel a figyelmet a technikai sport kedvelőinek címezett nyílt levelében a Race1.net.

Ezzel szemben az autósport a TAO-ra nem jogosult, állami támogatást szintén nem kap. A Formula-1-es Magyar Nagydíjra és egyéb Hungaroringen tartott versenyekre adott milliárdokat a portál nem számítja, hisz azok nem a magyar autósport tehetségeinek jutnak.

A Race1.net főszerkesztője, Kósa András a sportkedvelők mellett Orbán Viktor miniszterelnöknek is írt nyílt levelet, melyben felhívta a figyelmet az autósport visszás helyzetére. Úgy tűnik, szava kezd hallgató fülekre találni, kezdeményezése ugyanis más sajtóorgánumokban is visszaköszönt, a döntéshozók között pedig szintén meghallgatásra talált: az újságíró leült már beszélni Oláh Gyárfással, az MNASZ elnökével, csakúgy, mint Szabó Tünde sportállamtitkárral, aki ígéretet tett a segítségre.

A Zengő Motorsportnak is jutna a támogatásból


A szakíró szerint csupán egymilliárd forint állami támogatás – a csapatsportoknak jutó összeg töredéke – óriási segítséget jelentene a hazai motorsportnak. A magyarországi és nemzetközi szinten eredményesen szereplő honfitársaink közül valamennyinek jutna belőle. Az egymilliárdot a következőképpen osztaná fel (a második oszlopban az szerepel, amely sorozatban vagy szakágban kellene az összeget felhasználni):

Csapatok

 

 

M1RA (Michelisz, Tassi)

WTCR

100 millió Ft

Zengő Motorsport

WTCR

80 millió Ft

Versenyzők

 

 

Nagy Norbert

túraautó

30 millió Ft

Kiss Norbert

kamion-Eb

50 millió Ft

Kiss Pál Tamás

ralikrossz

60 millió Ft

Szabó Krisztián

ralikrossz

30 millió Ft

Herczig Norbert

rali-Eb

60 millió Ft

ifj. Érdi Tibor

rali-Eb

30 millió Ft

Botka Dávid

rali-Eb

20 millió Ft

Ranga Péter

rali-Eb

40 millió Ft

Vincze Ferenc

rali-Eb

30 millió Ft

Hideg Krisztián, Kerék István

rali

30 millió Ft

Szauer Gergő, Rácz László

WRC3

50 millió Ft

Tim Gábor

pályaversenyzés

50 millió Ft

Bajnokságok

 

 

MARB, sprint (rali)

 

100 millió Ft

ralikrossz utánpótlás

 

40 millió Ft

motor utánpótlás

 

100 millió Ft

gokart

 

50 millió Ft

 

 

 

vésztartalék

 

50 millió Ft

 

 

 

Összesen

 

1000 millió Ft

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: