DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Nagy Futam – nagy siker

Kimi Räikkönen adott egy kövér gázt, a 2012-es Ferrari érces hangon felbőgött, majd végiggurult a Várkert Bazár előtti macskakövön, hogy utána birtokba vegye a Lánchidat és a Budai Alsó rakpartot. Ennél ütősebb kezdés aligha kell egy rendezvényhez.
Márpedig a Nagy Futam III földi része ezzel vette kezdetét pénteken délután.
 
Előtte leginkább az ég felé tekintgettek az emberek: a délelőtti légi bemutató ugyanis elképesztően látványos volt. Szinte már megszokott, hogy Besenyei Péter manővereit lélegzetvisszafojtva figyelik az emberek, most is így volt – s nem ő volt az egyetlen, akit kitörő lelkesedéssel fogadtak. A Flying Bulls akrobatikus csapata ezúttal is hozta a megszokott, nagyon magas színvonalat, és hát az is eléggé izgalmas, amikor egy Boeing átrepül a Duna felett – az ember szinte úgy érzi, hogy a szárnya hozzáér a házak ablakaihoz. Persze, attól azért messze volt, de az érzés, ugye, sokat számít…
 
…és akkor jött a Ferrari korábbi világbajnoka, Kimi Räikkönen, aki az első „futamára” rátett egy plusz kört, cáfolva a felvetést, hogy ne szeretné az efféle eseményeket. 
 
„Nagyon jók az ilyen városi rendezvények azért, mert közelebb hozzák a Formula-1-et a szurkolókhoz. És egy-egy ilyen nap nekünk, pilótáknak is belefér” – mondta Räikkönen. 
A Red Bull korábbi pilótája, David Coulthard 1994 óta jár hozzánk, évente többször is, és az első, amit mindig kiemel, hogy mekkora fejlődésen ment keresztül, és milyen gyönyörű Budapest.
 
„Budapest már huszonkilenc nagydíjjal ezelőtt is vonzott, amikor még csak tévében néztem az akkori nagymenőket, aztán versenyzőként is mindig szerettem idejönni. Érdekes módon én az utcai parádékat is szeretem, most meg aztán pláne, mert ilyenkor elérem ugyanazt az adrenalin-szintet, amit annak idején versenyző koromban” – mondta Coulthard.
 
„Nekem itt volt életem második formulaautós futama, és azért is közel áll a szívemhez Budapest, mert közel van a hazámhoz, Oroszországhoz” – tette hozzá Kvjat. 
 
És az F1-esekkel még nem volt vége a világsztárok felvonulásának: jöttek a túraautó-világbajnokság pilótái: a vb-címvédő José María López, a korábbi világbajnok Gabriele Tarquini, honfitársa, Stefano D’Aste, no és persze a hazaiak nagy kedvence, Michelisz Norbert, aki hatalmas tapsot kapott. Csakúgy, mint az utánuk következő gyorsasági autósok (köztük a korábbi F1-es pilótánk, Baumgartner Zsolt), valamint a regnáló kamionos Európa-bajnok Kiss Norbert, és a Dakar-menő Szalay Balázs, akik egy-egy hatalmas monstrumot vezettek a négy kilométeres belvárosi pályán.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: