DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F2/F3

Indul a női bajnokság, ismerd meg az összes versenyzőt!

Hockenheimben megkezdte nyitószezonját a világ első női formulaautós sorozata, a W Series. Tartalékpilótaként Keszthelyi Vivien is részt vehetett az első szabadedzésen, de a futamon már nem lesz ott.

Hosszas kiválasztási procedúra nyomán jelölte ki a David Coulthard nevével fémjelzett irányítótestület a W Series első, 18 fős mezőnyét, amely 2019 folyamán hat versenyhétvégén a DTM betéteseményeként fogja teljesíteni szezonját. Sokszor hangsúlyozzák, ezzel a nemek autósportban forradalminak számító különválasztásával nem a „női F1-et” hozták létre, és nem is akarják végleg szeparálni őket a férfiaktól. A W Series egy ugródeszka, ami egy újabb esélyt ad a legjobbaknak, hogy az 500 000 eurós összdíjazásból részesülve előrelendíthessék a karrierjüket, és feljebb léphessenek a hagyományos koedukált sorozatok, az F3 és az F2 felé, hogy végül a legjobbak akár az F1, akár más célkitűzéseik közelébe kerülhessenek.  

000



A W Series is tulajdonképpen egy F3-as sorozat, amelyben a 18 hölgy azonos Tatuus F3 T-318-as modellekkel versenyez, amelyek a számukra kijelölt szerelőgárdáktól pedig egyenrangú felkészítésben részesülnek, azaz nincsenek különálló csapatok. Az autókat négyhengeres, 270 lóerős turbómotor hajtja, amelyeket az Autotecnica Motori fejlesztett. A csúcssebességük 240 km/óra körüli.

A 18 állandó pilóta mellé négy tartalékversenyzőt is kiválasztottak, akik szintén utaznak a sorozattal és folytatják a felkészülést, és amennyiben valamilyen okból beugró versenyzőre lesz szükség, ők kapják meg a lehetőséget a rajthoz állásra. Ebbe a négyesbe került be a magyar Keszthelyi Vivien is, ám mivel közülük ketten, Francesca Linossi és Stephanie Kox végül nem vállalták a szerepet és inkább más irányba próbálják terelni a karrierjüket, Keszthelyi és a belga Sarah Bovy révén csak két tartalékversenyző maradt.

D5jEHOXWAAMojUz

A W Series két szabadedzést rendez pénteken, amit szombaton egy időmérő, valamint egyetlen 30 perc + 1 körös távra kiírt futam követ. A sorozat péntek délelőtt le is futotta története első hivatalos gyakorlását, amelyen 20 versenyző vehetett részt, az edzésekre ugyanis autóba ülhetnek a tartalékpilóták is. A legjobb időt a brit Jamie Chadwick érte el, több mint háromtizedes előnnyel a mezőny egyetlen családanyája, a finn Emma Kimilainen előtt. Őket a lichtensteini Fabienne Wohlwend és a belga-ruandai származású Naomi Schiff követi, aki a mezőny egyetlen színes bőrű versenyzője, noha német licensszel áll rajthoz. Ha lehet egyáltalán papírformáról beszélni egy korábban még nem létező sorozat esetében, ami először méri egymáshoz a női versenyzőket, akkor most az valósult meg: kétségtelenül Chadwick a közelmúlt legfelkapottabb és legsikeresebb pilótája, aki tavaly futamot nyert a brit F3-ban, a tél folyamán pedig megnyerte az indiai központú formulaautós bajnokság, az MRF Challenge küzdelmeit.

Keszthelyi elsőre a 17. helyet érte el a húsz résztvevő közül.

 D5oZR_WWAAAzoDe

Az alábbi videóban röviden bemutatkozik a 18 hölgy, a hétvége programja pedig ide kattintva érhető el – mivel Magyarországon egyik csatorna sem érdeklődött a közvetítés iránt, az itt élők a szombaton 16:15-kor startoló futamhoz élő közvetítést találnak majd a sorozat Facebook-oldalán.

A W Series 2019-es versenynaptára:

1. május 3-4. Hockenheim
2. május 17-18. Zolder
3. június 7-8. Misano
4. július 5-6. Norisring
5. július 19-20. Assen
6. augusztus 10-11. Brands Hatch
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: