DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Újoncbajnok lett David Schumacher

Miközben Mick Schumacher a Formula-3-ban szárnyal, unokatestvére kevésbé feltűnő szezont teljesített Németországban, mindazonáltal egy értékes trófeát év végén bezsebelt.

A hatszoros Formula-1-es futamgyőztes Ralf Schumacher 16 éves fia 2017-ben másodikként zárta a német gokartbajnokságot, aztán felkerült a formulaautósok közé: kezdésnek a tél folyamán az Egyesült Arab Emirátusok Formula-4-es bajnokságában kezdett, ahol rögtön felhívta magára a szaksajtó figyelmét több győzelmével és összetett második helyével.



A közel-keleti szereplés felkészülés volt a jóval erősebbnek számító német Formula-4-es bajnokságra, melyet az US Racing CHRS csapatnál teljesített, Ralf irányítása alatt. David az abszolút értékelésben nem ért el kiemelkedő eredményeket, a tabella 9. helyén zárt, legjobb helyezése hét versenyhétvége 21 futamán három negyedik pozíció volt, ugyanakkor az újoncok számára kiírt külön pontversenyben kiélezett csatát vívott Niklas Krüttennel, a hétvégi hockenheimi szezonzárón pedig megkaparintotta a legjobb elsőévesnek járó kupát.

„A fejlődése egyenletes iramban haladt, meredek tanulási görbít írt le” – nyilatkozta a német F4 hivatalos oldalának apja-csapatfőnöke, Ralf Schumacher, aki naponta kétszer edz fiával. „A vége felé a mezőny egyik leggyorsabb versenyzőjévé vált. Az elsődleges számomra nem a cím megnyerése volt, hanem David személyes fejlődése.”

Az összehasonlítás végett érdemes megnézni, hogyan szerepelt David unokatestvére, a három évvel idősebb Mick Schumacher első formulaautós szezonjában. Michael Schumacher fia 2015-ben szintén a német F4-ben indult, ahol az összetettet 10. pozícióban, az újonc értékelést pedig harmadikként zárta, ugyanakkor szerzett egy futamgyőzelmet és egy további dobogót. Hozzá kell tenni viszont, hogy az eggyel több versenyhétvége ellenére Mick kevesebb pontot szerzett Davidnál, teljesítménye hullámzóbb volt unokatestvérénél, abban a mezőnyben, amely az ideinél népesebb volt.

Mick második szezonjában a széria élmenőjévé vált, és másodikként zárta a német bajnokságot, akárcsak az olasz F4-es szériát, ahol szintén elindult. Ezt a sikert követően lépett fel 2017-ben a Formula-3-as Európa-bajnokságra, melyben szintén egy tanulószezon után kezdte gyűjteni az eredményeket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: