DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Egyéb

Vettel nem védhet címet a Bajnokok Tornáján

Az előttünk álló pénteken és szombaton rendezik a világ legjobb pilótáinak éves gálaversenyét, a Bajnokok Tornáját, ami nemcsak a helyszíne miatt lesz különleges, hanem azért is, mert az F1-es mezőny látványosan távol marad tőle.

Londont és Miamit követően idén február 2-án és 3-án Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban rendezik meg az eseményt, amely ezúttal is az országok pilótapárosai által megvívott Nemzetek Kupájából, valamint az egyéni versenyből, a tényleges Bajnokok Tornájából áll majd. A csoportok sorsolását mindkét megmérettetésre megejtették már, alább pedig meg is tekinthetők.

Ahogy az mindig lenni szokott, az esemény nagy hangsúlyt fordít a házigazda ország vagy régió versenyzőire, így ezúttal az arab világból érkezők képviseltetik magukat szokatlanul magas létszámban. Ott lesz például köztük a szaúd-arábiai Yazeed Al-Rajhi is, aki pár éve a Dakar Ralik állandó indulója, és gyakran a legjobb helyezések alakulásába is beleszól.

EasyCapture1_3



A pár éve már kihagyhatatlan szimulátorosokon kívül sok ismerős, a tornán évről évre feltűnő nevet is láthatunk a nevezők között, és ott lesz a tavalyi egyéni bajnok, az első nekifutásra győzni tudó Juan Pablo Montoya is. Akik viszont ezúttal hiánycikknek számítanak a mezőnyben, azok az aktív F1-es pilóták. Míg egy évvel ezelőtt Sebastian Vettel, Pascal Wehrlein, Felipe Massa és – az F1-ből épp akkor kiszálló – Jenson Button is jelen volt, addig idén Montoya mellett csak a 2014-es egyéni ROC-bajnok, David Coulthard az, akik valaha is versenyeztek a Formula-1-ben.

A Ferrari német pilótája tavaly azzal vonta magára a figyelmet, hogy a Nemzetek Kupáján egyedül nyerte meg Németország számára (és először Michael Schumacher nélkül), miután Wehrleint előző napi balesete miatt az orvosok eltanácsolták a vezetéstől. Vettel azonban most, 2007 óta csupán másodszor nem iratkozott fel a résztvevők közé, noha német csapat ezúttal is lesz, a WEC és a DTM friss bajnoka, Timo Bernhard és Rene Rast képviseletében.

A fiatalságot pedig a tavalyi F3-as Európa-bajnokság első két helyezettje, Lando Norris és Joel Eriksson képviselik. És nem lesz hiány friss bajnokokban sem, hiszen az F3, a WEC, a DTM, az IndyCar és a WRC 2017-es győztese is elutazik Rijádba. A Formula-E címvédője, Lucas di Grassi is meghívást kapott, ő viszont kénytelen volt azt visszautasítani, mivel az elektromos sorozat szintén versenyez ezen a hétvégén, méghozzá Chilében. 

Ki gondolta volna, hogy egyszer eljön majd egy olyan hétvége a motorsportban, amikor Szaúd-Arábia és Chile lesz az események két fő gócpontja!

EasyCapture2_2 

A nemzetek kupájának csoportbeosztása:

Mint látható, egy csoportba került az arab régió három csapata, ezzel gondoskodva róla, hogy egyikük biztosan eljusson az elődöntőig. A három csoportelső mellett az A és a B csoportban erősebben szereplő második helyezett léphet majd fel a legjobb négy közé.

 

A csoport

Németország (Timo Bernhard és René Rast)

Latin-Amerika (Juan Pablo Montoya és Helio Castroneves)

Mexikó (Memo Rojas és Abraham Calderon)

USA (Ryan Hunter-Reay és Josef Newgarden)

 

B csoport

Észak-Európa (Tom Kristensen és Petter Solberg)

Nagy-Britannia (David Coulthard és Lando Norris)

Svédország (Johan Kristoffersson és Joel Eriksson)

Sim Racing All Stars (Rudy van Buren és az eROC győztese)

 

C csoport

Szaúd-Arábia (Yazeed Al-Rajhi és a szaúdi ROC Factor győztese)

Egyesült Arab Emírségek (Khaled Al-Qubaisi és Khalid Al-Qassimi)

Libanon (Karl Massaad és Mansour Chebli)

 

 

A Bajnokok Tornájának csoportbeosztása

Egyelőre minden csoportba három pilótát sorsoltak, a negyedik tag kiléte külön selejtezőkön fog eldőlni, azok résztvevőinek egy részét pedig az Arab-félsziget pilótái számára kiírt minibajnokság legjobbjai adják majd.

 

A csoport

Juan-Pablo Montoya

Helio Castroneves

Ryan Hunter-Reay

A Memo Rojas és Abraham Calderon közötti selejtező győztese

 

B csoport

Tom Kristensen

David Coulthard

Timo Bernhard

A Rudy van Buren és az eROC nyertese közötti selejtező győztese

 

C csoport

Johan Kristoffersson

René Rast

Lando Norris

A Joel Eriksson és a ROC Factor leggyorsabb libanoni versenyzője közötti selejtező győztese

 

D csoport 

Josef Newgarden

Petter Solberg

Yazeed Al-Rajhi

A ROC Factor leggyorsabb emírségekbeli és szaúdi versenyzője közötti selejtező győztese

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: