DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Zanardi újra visszatér, Daytonában fog versenyezni

Újabb lenyűgöző tervet eszelt ki Alex Zanardi a BMW segítségével: a műlábbakkal versenyző olasz ikon a Fernando Alonso révén rivaldafénybe került daytonai 24 óráson áll rajthoz 2019-ben.

A BMW 2017-es évzáró rendezvényén jelentették be a gyártó jövő évi felállását a különböző bajnokságokban – köztük DTM-es terveiket két új pilótával –, és egy különleges projektről is lehullt a lepel: a gyártó kötelékébe tartozó, 2001-es CART-balesetben lábait elvesztő Alex Zanardi újra versenyezni fog.

Zanardi a daytonai 24 óráson áll rajthoz, amely rendkívül felkapottá vált, hiszen a januári kiadáson két aktív F1-es, Fernando Alonso és Lance Stroll is versenyezni fog. Az 51 éves olasz velük ellentétben nem jövőre indul, hanem a 2019-es kiadáson, és nem a prototípus, hanem a GT kategóriában, egy igényeire szabott BMW M8-cal. Jelenleg zajlik a fékrendszer fejlesztése, melyet műlábaival használhat majd.



„Mámorító, hogy újra Alessandro Zanardival dolgozhatunk ezen az új 2018-as projekten” – mondta Jens Marquardt, a BMW motorsport-igazgatója. „Az ő kívánsága volt, hogy egy nagy versenyre visszatérhessen Észak-Amerikába. A daytonai rajongók a 2019-es kiadás abszolút fénypontjaként tekinthetnek Alexre a BMW M8 GTE-vel.”

Zanardi egy ideje elsődlegesen paralimpikonként halmozza a sikereket, Londonban és Rióban négy aranyérmet nyert kézi hajtású kerékpárral. Eközben viszont, különösen a világversenyek közti üres időszakokban, újra és újra visszaül a szeretett versenyautókba: 2014-ben teljes szezont futott a Blancpain sorozatban, legutóbb pedig az olasz GT-ben szerepelt, ahol versenyt is nyert.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: