DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Ezt mindenképpen tudnod kell, ha a hétvégén megnéznéd Kiss Norbiékat a Hungaroringen

A 3. Kamion-Eb és Fesztivál csütörtöki médianapján megrendezett sajtótájékoztatón számos hasznos információ hangzott el az elkövetkezendő versenyhétvégével kapcsolatban.

A sajtótájékoztatón többek között jelen volt Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgatója, Oláh Gyárfás, az MNASZ elnöke, Őry Tamás, a Truck Race Promotion Kft. ügyvezetője, és nem utolsósorban Kiss Norbert, hazánk kétszeres Európa-bajnok kamionversenyzője.

Mint ismeretes, 2015-ben 25 évnyi kihagyás után tért vissza a Hungaroringre a Kamion Európa-bajnokság, és ahogy a szervezők fogalmaztak, szinte a nulláról kellett újjáépíteni a magyar kamionsport tradícióit. Ehhez természetesen nagyban hozzájárult Kiss Norbert, jelenkorunk egyik legsikeresebb hazai autóversenyzője, a 2014-es és 2015-ös szezon Kamion Európa-bajnoka.

20953998_1428174267277651_8562150841822688710_n



 

Bár a rendezők eredetileg azt a célt tűzték ki, hogy 10 éven belül a kamionsport egyik legikonikusabb helyszínévé teszik a Hungaroringet, bátran mondhatjuk, hogy ezt az elképzelést idejekorán megvalósították, ugyanis a versenynaptár egyik legnagyobb népszerűséget örvendő fordulójává nőtte ki magát a magyar, köszönhetően a fantasztikus szurkolóinknak. Ráadásul a tavalyi adatok szerint a mogyoródi aszfaltcsík második leglátogatottabb eseménye volt a II. Kamion-Eb és Fesztivál, közvetlenül a 31. Formula-1-es Magyar Nagydíj után, ami olyan egyéb rendezvények mellett, mint a WTCC- vagy a DTM-versenyhétvégék, kiváló eredmény.

Az Európa-bajnokság 2017-es kiírásában 5 márka 16 pilótája vesz részt, a kilencfordulós bajnokságból az ötödiket rendezik a Hungaroringen. Magyarországot Kiss Norbert képviseli, aki úgy fogalmazott, hogy a tavalyi csapatváltása után jó úton jár, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a legutóbbi versenyhétvége a Slovakia Ringen, melyen két futamgyőzelmet is aratott, és tíz ponttal csökkentette a lemaradását az éllovas Adam Laczko mögött.

A pontversenyben jelenleg második helyen álló Norbi elmondta, hogy pozitívan áll neki a hétvégének, és célja, hogy megnyerje mindkét időmérő edzést, illetve szombaton és vasárnap is győzelmet arasson az első futamokon, hiszen a kamionját már egy ideje kifejezetten a hungaroringi versenyekre készítik fel. Bízik benne, hogy a hazai közönség a hétvége során minél többször hallhatja majd a magyar himnuszt, és már alig várja, hogy a pénteki első szabadedzésen kamionba ülhessen.

A tavalyi évtől kezdve a világ egyik legnívósabb GT-sorozata, a Blancpain GT Series is csatlakozik a hungaroringi Kamion-Eb-fordulóhoz betétfutamként. A Blancpain aktuális szezonja pedig kifejezetten látványos, ugyanis ebben az évben vadonatúj autókkal versenyzik a mezőny, és az új értékelési kategóriáknak köszönhetően 33 fősre bővült a létszám. A magyar fordulóra érkező versenygépeket nyolc különböző autógyártó biztosítja, e márkák (Audi, Mercedes, BMW, Bentley, Porsche, Ferrari, McLaren, és Lamborghini) pedig mind rendkívül nagy múlttal rendelkeznek a sportautózás terén. A mogyoródi forduló idén a nyolcadik a Blancpain GT-ben, és bár még egy versenyhétvége hátra van, akár már vasárnap is bajnokot avathat a mezőny a francia Vincent Abril személyében.

21034696_1428193197275758_4085356417020932284_n

A hétvége során a minden érvényes belépőjeggyel látogatható paddockban a rajongók számára megtekinthetőek lesznek a kamionok mellett a Blancpain GT Series gépcsodái is, de nem kellett Mogyoródig elmenni, ha valaki szívesen megtekintette volna a versenyautókat. A csütörtöki nap délutánja folyamán mind a kamionos, mind pedig a GT-mezőny egy része felkerekedett, és a pályától az M3-as autópályán és Budapest belvárosán áthaladva meg sem állt az Ötvenhatosok teréig, ahol minden kilátogató megcsodálhatta a versenygépeket, illetve a különféle rajongói események keretében találkozhatott a két sorozat versenyzőivel, köztük Kiss Norbival.

Míg a legtöbb bajnokság fordulóit csak a lóerők szerelmesei látogatják, a Kamion-Eb és Fesztiválon a kisgyermekes családokra is gondoltak, és különböző családi- és gyerekprogramokkal várják a szervezők a kiérkezőket. A pályára való kijutáshoz pedig akárcsak a legtöbb sorozat esetében, most is ingyenes buszjáratokat indít a Volánbusz az Árpád hídtól és a mogyoródi HÉV megállótól. 

Amellett, hogy az időterv önmagában is igen eseménydús és nézőbarát, ugyanis csak a Kamion-Eb résztvevői nyolc alkalommal, köztük négy futamban gurulnak a pályára a hétvége során, nem beszélve a Blancpain GT sprintversenyeiről és kvalifikációiról, extra programként Nagy Martin és csapata szombaton és vasárnap freestyle motokrossz bemutatóval kápráztatja el a közönséget egy külön erre a hétvégére felépített pályán. Különlegesség, hogy a Kamion-Eb a futamok utáni sajtótájékoztatóit nyilvánossá teszi a rajongók előtt, így bárki a helyszínen, szinte karnyújtásnyira a versenyzőktől hallhatja azok első gondolatait.

Akik pedig a hétvégén nem tudnak kilátogatni a Hungaroringre, de szívesen figyelemmel követnék Kiss Norbiék vagy a Blancpain GT Series futamait, minden eseményt élőben közvetít mindkét sorozat a hivatalos honlapján és közösségi médiafelületein, így akárki bepillantást nyerhet a Hungaroringen zajló eseményekbe. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: