DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Egyéb

Így készül fel Billy Monger a versenyzésre

Az áprilisban mindkét lábát elveszítő pilóta egy hete bejelentette, hogy ősszel visszatér a versenyzéshez, de eltökélt célja, hogy néhány éven belül ott legyen a Le Mans-i 24 órás rajtjánál.

Billy Monger a lehető legjobb módját választja a regenerálódásnak: versenyről versenyre jár, az elmúlt hétvégén pedig ott volt Le Mans-ban is. A 18 éves brit srác ott jelentette be, hogy ősszel ismét versenyezni fog a négyszeresen amuptált, a tavalyi 24 óráson induló Frederic Sausset és Christophe Tinseau társaként a VdeV sorozatban, egy Ligier JS53 Evo 2 CN prototípus volánja mögött.

„Úgy vélem, minden pilóta, aki versenyezni kezd, el akar érni a Forma-1-be, és nekem is ez volt a célom, ahogyan Lewis Hamilton szereplését néztem” – nyilatkozta Monger a RACER-nek. „De Le Mans is elképesztő esemény, és már az hatalmas eredmény, ha sikerül részt venni rajta. Az a célunk, hogy egy új akadémiának köszönhetően a 2020-as Le Mans-ra mozgássérült pilótákból álló csapatot állítsunk ki. Nagyszerű ötlet, hogy az ilyen embereket vagy versenyzőket a motorsport csúcsára juttassuk. Ha az olimpián meg tudják csinálni, a motorsportban is nagyszerű lenne. Frednek nagyon nagy célja, hogy ez sikerüljön.”



Monger elmondta, egy pillanatig sem volt kérdés számára, hogy visszatérjen a versenyzéshez, ennek érdekében pedig mindent megtesz, és meg fog tenni a jövőben. „Már vezettem autót a házunk melletti mezőn, de pályán még semmit a baleset óta. Ez lesz a következő lépés, hogy visszaüljek a volán mögé, és megnézzük, hol kell fejlődnöm. Jelenleg még nincs sok tapasztalatom az autóval, de a verseny előtt nagyon sok tapasztalatra akarok szert tenni.”

„Kipróbálhattam magam a Carlin F3-as szimulátorában is – időbe telt, amíg hozzászoktam, de folyamatosan fejlődtem, és végül csak három másodperccel maradtam el a csapat valós pilótáitól ugyanezen a pályán. Szerintem elég jól sikerült az első próbálkozásom. Nagyszerű volt, s noha nem kapsz akkora adrenalinlöketet, mint a pályán, nézők előtt, jól esett, hogy ismét képes vagyok magamra figyelni. Mindemellett keményen edzek is: háromszor egy héten részt veszek fizioterápián, hogy újraépítsük a lábaimat és az erősségemet. A barátaimmal pedig, akikkel a baleset előtt jártam edzeni, most is el szoktunk menni egy helyi edzőterembe.”

„Számomra ez teljesen megszokott: olyan felkészültnek kell lennem, amennyire csak lehet. Élvezem, és ennek köszönhetően felismertem, mennyi erőfeszítésre van szükségem ahhoz, hogy felkészült legyek. Frederic megmutatta tavaly, hogy lehetséges, és magasra rakta a lécet a mozgássérült pilóták előtt. Azt tervezzük, hogy ezt még magasabbra helyezzük, és egyre versenyképesebbé válunk, hogy ne csak egy mellékszál, hanem a fő attrakció legyünk, ami remek embereket és szponzorokat fog vonzani” - tette hozzá Monger.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: