DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Egyéb

Ralf Schumacher is bírálta Alonso gokartpályáját

Fernando Alonso észak-spanyolországi gokartpályájáról legutóbb akkor olvashattunk, amikor néhány hónapja tragikus baleset történt az aszfaltcsíkon, melyben egy 11 éves kisfiú életét vesztette.

A versenypályát –amely közvetlenül a kétszeres világbajnok múzeuma mellett helyezkedik el– a világ egyik legjobb és legmodernebb gokartos létesítményeként tartják számon. Ez nem meglepő, ugyanis számos Alonso által kedvelt ikonikus kanyar is megelevenedik a pályán, ilyenek a suzukai S-kanyarok vagy a jamarai első és valenciai utolsó fordulók.

Az áprilisi tragédia óta azonban egyre több kritika látott napvilágra az aszfaltcsík biztonságosságával kapcsolatban, elsősorban versenyzőktől vagy azok szüleitől. Most Ralf Schumacher is elmondta a véleményét, miután a hétvégén ő is a helyszínen tartózkodik, a Gokart Európa-bajnokság spanyol állomásán. Ralf gokartcsapatának, a KSM Schumacher Motorsportnak a csapatfőnöke, az istállónál pedig számos fiatal tehetség versenyzik, köztük fia, David is. A hatszoros F1-es futamgyőztes az alábbi nyilatkozatot tette közzé csapata Facebook oldalán:

„Üdvözlök mindenkit az Alonso-pályán megrendezett Európa-bajnokságról. Nagyon csalódott vagyok a forduló miatt, ugyanis egy rendkívül szokatlan szituációval kell szembenéznünk. Először érzem azt, mióta újra csatlakoztam a gokartozáshoz, hogy teljesen helytelen lenne egy ilyen pályán rajthoz állni. Ne értsetek félre, én már ezt a háromnapos januári teszt óta próbálom megmagyarázni, hogy a pálya vonalvezetése nem megfelelő CIK vagy FIA színvonalú versenyzéshez. Elképzelhetetlen mennyiségű alkatrészünk ment már tönkre. Ez a versenyhétvége egy vagyonba fog kerülni az összes résztvevőnek, csak azért, mert a döntéseket olyan emberek hozzák meg, akik nem értenek a gokartozáshoz. Mindennek a tetejében pedig a versenyzőink egészségét is kockáztatjuk, ami ugyancsak elképesztő. Reméljük, hogy a döntéshozók hallgatni fognak a csapatokra, és elkerüljük az ilyesfajta helyzeteket a jövőben. Üdvözlettel, Ralf Schumacher.”

Ralf posztja alatt egy 14 éves gokartversenyező édesapja is felhívta a figyelmet a pálya veszélyességére, és megemlítette, hogy több mint 60 versenyző lépett vissza a versenyzéstől biztonsági okokból a spanyol gokartbajnokság második fordulóján. Hozzátette, hogy a nemrég történt tragédia előtt és után is többször tájékoztatták a hivatalos szerveket, hogy járjanak el a biztonság ügyében. A bírálatokkal több, a pályát ismerő személy és versenyző is egyetértett, továbbá azt is elárulták, hogy a legnagyobb baj bizonyára a hatalmas és agresszív kerékvetőkkel van. A komment szekcióban képek, illetve videók is megjelentek a veszélyes pályaelemről, amiket jóformán csak formaautós versenyeknél lehetne használni.

Ennyi panaszlevél után borítékolható, hogy Fernando Alonsónak nem lesz más választása, mint a biztonság és a további szerencsétlenségek megelőzésének érdekében átalakítani gokartpályáját.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: