DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Már a versenyzésre gondol az amputált lábú pilóta

Tisztában van vele, hogy milyen súlyos sérülései vannak, de miután felébredt a kómából, már a kézi vezérlésű versenyzésen gondolkodott – nem törte meg a 17 éves tehetséget a szörnyű baleset.

Felébresztették a mesterséges kómából Billy Mongert, aki vasárnapi F4-es baleset következtében mindkét alsó lábszárát elveszítette. Csapata, a JHR Developments vezetője, Steven Hunter az Autosportnak nyilatkozott a fiatal versenyzőről, akin ma, csütörtökön újabb műtétet kell végrehajtani. Hunter elárulta, hogy Monger tudatában van annak, hogy mi történt vele, s első gondolatai lábai elvesztése ellenére a versenyzés körül forogtak:

„Beszámolhatunk egy-két igazi pozitívumról” – mondta Hunter. „Billy egyedül lélegzik, s valamennyire beszél is már. Tisztában van a sérüléseivel, de kivételesen pozitívan kezeli a szituációt. A kórházban ülve azon gondolkozott, hogyan lehet kézzel vezérelni egy kormányra szerelt kuplungot. Billy ilyen, s bár nagyon hosszú út áll előtte, s lesznek nehéz időszakai, tudom, hogy a jelleme át fogja őt segíteni ezeken.”

Hunter emellett beszélt arról az adománygyűjtésről is, melyet Monger megsegítésére indítottak el, s melyen kevesebb mint egy nap alatt mintegy félmillió font gyűjt össze. Jenson Button például 15 ezer fontot adott, Monger tavalyi ellenfele, az idén az Euroformula Openben induló Devlin DeFrancesco pedig még nála is többet.

billy-monger



„Jenson hívott fel minket elsőként, a támogatását és az adományát nagyon köszönöm, akárcsak mindenkiét, akik akár csak megosztották a kezdeményezés oldalát Felipe Massához, Lewis Hamiltonhoz és Chip Ganassihoz hasonlóan” – nyilatkozta Hunter, akinek kezdeti, 260 ezer fontos célkitűzése eléréséhez fél nap sem kellett.

„Azért ezt a számot választottuk, mert az interneten úgy láttam, hogy ennyibe kerül egy protézis, persze maga a rehabilitáció ennél sokkalta drágább lesz. Annyira kedves srác, az életkedv, a bulihangulat és a lehető legkomolyabb versenyzői hozzáállás alkot egységet benne. Tragikus, hogy így kell látnunk őt.”

Hunter emellett arról is beszélt, hogy ő maga is átélt hasonlót: bátyja, Jamie Hunter autóversenyző 29 évesen közúti balesetben vesztette életét, amikor magyar feleségével nyaralásból tartottak hazafelé…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: