DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Kiss Norbi: Meg akarjuk törni a MAN-uralmat

A kétszeres kamion Európa-bajnok új csapatban, másik márkával folytatja idén. Kiss Norbert új kezdetként jellemzi az évet, amely nem a címvédésről fog szólni.

Meglepő csapatváltást jelentette be a szezon előtt Kiss Norbert: bár egyesek a WTCC-ben látták volna őt szívesen, a pilóta marad a kamion Európa-bajnokságon, a magyar OXXO Racinget – amellyel kamionos pályafutása kezdete óta versenyez, és a bajnoki címeit is nyerte – azonban a német tankpool24 Racing Teamre cseréli. A Mercedes kamionokkal versenyző csapat nem ért el kirívó eredményeket az elmúlt időszakban, ezért is meglepő, hogy világbajnokot sikerült soraikba csábítani. Norbinak azonban alaposan átgondolt tervei vannak:

 „A riválisaim biztos örülnek ennek a hírnek, de számomra egy új kezdet lesz” – beszélt a csapatváltásról Kiss Norbert a hungaroringi Eb-futam szerdán tartott sajtótájékoztatóján. „A csapatot teljesen újjászervezték, a projekt célja pedig az, hogy megtörjük a MAN-uralmat. Az első évünk egyértelműen nem a bajnoki címről fog szólni, de úgy érzem, két-három év múlva el tudjuk hódítani a trófeát.”



Az átszervezett csapat ambiciózus tervei mellett egy személy kiemelt szerepet játszott abban, hogy Kiss váltson – a kamionversenyzés egyik legismertebb szakembere is a tankpool24 Racinget erősíti. „Az egyik legfontosabb indok Stefan Honens személye volt, aki korábban Jochen Hahn mérnökeként dolgozott. Ő biztosíték a jó eredményre és fejlődésre. Húsz éve van jelen a kamionsportban, és hét-nyolc bajnoki címet nyert ezalatt. Olyan név ebben a szakágban, mint Adrian Newey vagy Ross Brawn a Formula-1-ben.”

Bár az ETRC szezonja egy hónapon belül (április 30. – május 1. hétvégéjén) indul, az elmúlt két év legjobbja még nem vezette új kamionját – a következő napokban veti bele magát az ismeretlenbe: „Délután indulok Németországba, ahol részt veszek az üléspróbán. Az első verseny előtt vár még ránk egy teszt. Időnk van, a Red Bull Ringre, a szezonnyitóra nem nyerni megyünk. Az első verseny az összeszokásról fog szólni” – vázolta fel rövid távú programját Kiss Norbert.

Korábbi csapata, az OXXO Racing sem fog eltűnni a mezőnyből: az elsődlegesen angol bajnokságban versenyző Ryan Smith a jelenlegi tervek szerint négy fordulón – így a Hungaroringen – rajthoz áll, de a futamok száma még emelkedhet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: