DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Megvan Grosjean első idei dobogója

A Lotus F1-es pilótája, Romain Grosjean a hétvége elején még csak viccelődött azzal, hogy végre megszerezheti idei első dobogóját, ám végül valóban a pódiumon ünnepelt az Andros Trophy Alpe d’Huez-i fordulójának a végén.

Grosjean már a korábbi években is több alkalommal rajthoz állt a világhírű francia jégverseny (jégralinak nem nevezném, mert itt együtt futnak az autók, inkább a jégralikrossz lehet a találó megjelelölés), az Andros Trophy egy-egy versenyén, ám idén ez volt az első jeges kalandja.

A Lotus F1-es ásza az egyik jégverseny-specialista, Jean Baptiste Dubourg mellé társult be, és az ő csapatának másik Renault Clióját vezette. A mezőnyben ott volt a sokszoros bajnok, korábban a WTCC-ben és a Ralikrossz Eb-n is megforduló Jean-Phillipe Dayraut, az idei FIA Ralikrossz Világbajnokság 2. helyezettje, Toomas Heikkinen, valamint a korábbi F1-es futamgyőztes Olivier Panis is.

A helyszín a legendás Tour de France hegyibefutókról is ismert Alpe d’Huez, 1800 méter tengerszint feletti magasságban, egy 820 méter hosszú jégpályán. Pénteken és szombaton is egy-egy külön versenyt rendeztek, és mindkettő a Mazdával futó Dayraut győzelmét hozta.

Pénteken a szuperdöntőben viszont a két cliós alaposan megszorongatta a címvédőt, sőt, Dubourg egy ügyes manőverrel meg is előzte őt, és elhappolta előle a futamgyőzelmet. Összességében viszont ezt a napi összesítést is Dayraut nyerte tehát, azaz ő szerezte a legtöbb pontot az előfutamok és a döntők összesített eredményei alapján. Grosjean a szuperdöntőben és a nap végi összesítésben is a 3. helyen zárt, így a dobogón ünnepelhetett.

Szombaton ismét Dayraut győzelmének tapsolhatott a publikum, míg a 3. helyet ezúttal Olivier Panisnak sikerült megszereznie, akinek a neve szintén ismerősen csenghet az F1 szerelmesei számára, hiszen az 1996-os Monacói Nagydíj győzteséről beszélünk. Grosjeannak ezen a napon nem volt szerencséje, a szuperdöntő második körében kiesett a versenyből.

Dupla győzelmének köszönhetően Dayraut az összetettben 31 pontra növelte előnyét Panisszal szemben, amikor fél távjához érkezett a bajnokság. Az előző fordulóban egyébként a kilencszeres rali-világbajnok Sebastien Loeb volt a vendégpilóta, ám ő kevesebb sikerrel járt akkor, mint most Grosjean. 

A korábbi években a WTCC többszörös világbajnokaként tisztelt Yvan Muller, valamint az F1 egykori négyszeres világbajnok legendája, Alain Prost is sorra halmozta a sikereket az Andros Trophy-n, sőt, utóbbi versenyző fia, Nicolas Prost is itt bontogatta szárnyait az elektromos autók kategóriájában, őt ma ugye többek között a Formula-E sorozatból ismerjük. Ilyen szempontból fontos megjegyezni, hogy jelenleg ugyanebben az elektromos kategóriában versenyez Olivier Panis fia, Aurelien is, úgyhogy nem kizárt, hogy hamarosan a Panis név is visszaköszön majd felsőbb formulaautós körökben. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: