DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Egyéb

Dakar-menők: Laia Sanz ismét a csúcsra tör

A tizenháromszoros triál- és háromszoros enduro-világbajnok Laia Sanz ismét a csúcsra tör: a spanyol hölgy Hondájával sorozatban ötödször lenne a Dakar legjobb női motorosa.

Hogy a Dakar Rali nem csak a férfiak birodalma, azt legkésőbb Jutta Kleinschmidt 2001-es győzelme mindenkinek megtanította. A legendás verseny 2015-ös kiírásán is jó pár hölgyversenyző részt vesz, köztük a spanyol Laia Sanz, aki sorozatban ötödik győzelmére készül a női motorosok különversenyében.

2011-ben vett részt először a barcelonai születésű Laia Sanz a legendás sivatagi megmérettetésen, aki négyéves kora óta motorozik, hétévesen indult első versenyén, s az elmúlt másfél évtizedben a világ legjobb női triálosává nőtte ki magát: 2000 óta tizenhárom alkalommal nyerte meg a világbajnokságot, tízszer az Európa-bajnokságot, az elmúlt három évben pedig az enduro-világbajnokságon nem talált legyőzőre.

laiasanz2014



Sanz tehát négyszer indult eddig a Dakar-ralin, s mind a négy alkalommal ő lett a legjobb női motoros. Idén januárban már az összetettben is remek eredménnyel büszkélkedhetett, hiszen a 16. helyen végzett, ráadásul úgy, hogy egy hiba miatt 80 percre büntették, ami nélkül a top15-ben zárhatott volna. A legjobb szakasza a kilencedik volt, ahol a 7. pozícióban ért célba több nagynevű versenyzőt megelőzve.

„Az előző Dakarról nagyszerű emlékeim, jó érzéseim vannak. Minden remekül működött, jókor ülhettem jó motorra” – nyilatkozta a verseny hivatalos honlapjának Sanz. „Ez azt jelenti, hogy képes voltam a legjobbat kihozni a Hondámból, hiszen a negyedik Dakaromon már megvolt a kellő tapasztalatom. Nem estem el, nem sérült meg a motor, nem hibáztam. Ez volt az ideális verseny.”

laiasanz2014_2

 

„Idén öt hónapot ki kellett hagynom, mivel műteni kellett a bal könyökömet, ezért is nem vettem részt a triálbajnokságban, az enduro-vb-t viszont így is meg tudtam nyerni. A Hondával mindent kihoztunk a felkészülésből, különösen Marokkóban és a Merzougán, ahol ugyanazzal a motorral versenyeztem, mellyel a Dakaron is indulni fogok.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: