DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

RoC: Petter Solberg és az „őrültek” – ezt mondták a sztárok

Bár mindig az hiányzik az embernek, aki éppen nincs itt, de elnézve az idei Bajnokok Tornája névsorát, aligha panaszkodhatunk a felhozatalra. Sztárpilóták egész hada fog minket kényeztetni a hétvége során, és a jó hangulat már most adott – derül ki a versenyzők pénteki nyilatkozataiból.

Pénteken nemcsak egy sajtótájékoztatóra került sor, de előtte egy komolyabb tréningre is, melynek keretében a pilóták a különféle autókkal és pályákkal ismerkedhettek. A 2003-ban raliban, idén ralikrossz vb-címet szerző Petter Solbergnek így például abban a különleges élményben lehetett része, hogy azt a VW Polo SuperCart is vezethette, amellyel idén fő riválisa, Toomas Heikkinen többször is borsot tört az orra alá az FIA Ralikrossz vb futamain. A mai Nemzetek Kupáján Tom Kristensennel az oldalán a Team Nordicot (Északi Csapatot) erősítő norvég azonban nem ezt emelte ki nyilatkozatában.

„Az összes itteni srác pont ugyanolyan őrült, mint én, ez az egy biztos” – szögezte le a legfontosabbat Mr. Hollywood. „Tom (Kristensen) szerint a móka kedvéért vagyunk itt, de szerintem ez rossz duma! Azért vagyunk itt, hogy harcoljunk, és mindent beleadjunk. Ez a pálya nagyon más, mint amit a stadionokban megszokhattunk, ugyanakkor nagyon nehéz is. Ma reggel volt is már néhány baleset, amiken persze jót mulattunk. De már alig várom, és azt kell, hogy mondjam, a barbadosi időjárás egészen kedvező ebben a hónapban a norvéghoz képest. Örülök, hogy itt vagyunk, örülök, hogy a szabad ég alatt versenyezhetünk a lelkes barbadosi közönség előtt. Most rajtunk, versenyzőkön a sor, hogy egy jó show-val kápráztassuk el őket, és vasárnap este mindenki fülig érő szájjal menjen haza.”



Mr. Hollywood csapattársa Mr. Le Mans lesz a mai Nemzetek Kupájában, aki korábban még Mattias Ekströmmel az oldalán nyert már hasonló viadalt. A rutinos dán elárulta, miért vonult vissza viszonylag könnyű szívvel a versenyzéstől az idei év végén.

„Mint sokan tudjátok, visszavonultam, és a hivatalosan a WEC Sao Paulo-i futama jelentette az utolsó versenyemet. De a Bajnokok Tornája szerencsére nem „hivatalos” verseny, úgyhogy ezeken remélhetőleg a jövőben is elindulhatok majd. A fő kihívást itt az adja, hogy különböző típusú autókat kell vezetnünk. Ez teszi egyedivé a RoC-ot, és én is ezért imádom annyira. A játék neve itt az, hogy csináljunk rockot a RoC-ból…” – zárta egy szóviccel Kristensen.

Az északiak egyik legfőbb kihívója David Coulthard és Susie Wolff párosa lehet, akik ugyan skótok, de abban biztosak lehetünk, hogy ma este nem fognak spórolni a gázzal! A kézifékkel viszont igen, DC ugyanis a tegnapi edzésnapon szomorúan belátta, hogy F1-es autókhoz szokott agya erre a vezetéstechnikai fogásra bizony még nem állt rá.

„Eddig még csak stadionban rendezett Bajnokok Tornáján vettem részt, de most egy nagyobb és nyitott pályán fogunk versenyezni, úgyhogy ez sokkal gyorsabb lesz. A VW Polo RX egy igazi zsebrakéta, hihetetlenül gyors és elképesztő élmény vezetni. A kézifék használatával is megpróbálkoztam, de nem lett túl jó vége, úgyhogy a folytatásban meg sem kísérlek úgy tenni, mint aki tudja, hogyan kell ezzel bánni! Viszont senki se feledje, hogy én már egy visszavonult, nyugdíjas versenyző vagyok, úgyhogy ha bárkit legyőzök itt, annak komolyan el kell gondolkodnia azon, hogy mit csinál rosszul…” – élt egy kis tréfás lélektani hadviseléssel a korábbi F1-es pilóta, aki elég nagy playboy hírében áll, úgyhogy alighanem örül idei csapattársának, Susie Wolffnak. Susie pedig annak, hogy végre kap egy kis adrenalint!

„Fantasztikus volt idén tagja lenni a Williams F1-es csapatának, amely fennállása legrosszabb szezonja után 2014-ben a harmadik helyen zárta a konstruktőri világbajnokságot. De volt egyvalami, ami nagyon hiányzott nekem az idei évben: az adrenalin, amit csak a versenyzés tud nyújtani számomra. Ezért is örülök annyira, hogy itt lehetek ezen a hétvégén, és újra elkaphat kicsit a versenyek pezsgése” – mondta el izgatottan a hölgypilóta.

A Lotus F1-es versenyzőjének, Romain Grosjeannak noha a versenyzés izgalmai nem is hiányozhattak 2014-ben, de sikerélményekből ezúttal kevesebb jutott neki, így ő ezeket pótolná most a francia csapat színeiben. „Nehéz szezonom volt, úgyhogy jó most itt lenni. Ha minden jól megy, akkor ezen a hétvégén megszerezhetem idei első dobogómat!” – vette elő humorát a francia. „A Bajnokok Tornája hatalmas élmény mindenkinek, és rengeteg dolog indokolja, hogy évről évre visszatérjünk ide. Először is, mindig jó dolog különféle autókat kipróbálni. Imádunk versenyezni, és olyanok vagyunk, mint a gyerekek: ha autóban ülhetünk, mindig boldogok vagyunk. Emellett egy csomó nagy bajnokkal és olyan emberekkel találkozhatunk ilyenkor, akikkel év közben nem tudunk. Mick Doohan társasága például minden évben nagyon szórakoztató.”

José Maria Lopeznek ez lesz az első RoC-ja, amit természetesen a friss WTCC-világbajnok is izgatottan vár, Petter Solbergével azonos gondolkodásmóddal. „Csodálatos szezonunk volt idén a csapattal, és büszkeséggel tölt el, hogy meghívtak minket a Bajnokok Tornájára. TV-ben rengetegszer láttam már ezt a versenyt, úgyhogy elég izgalmas most itt lenni. Igyekszem majd élvezni, de hazudnék, ha azt mondanám, csak azért vagyok itt, hogy jól érezzem magam. Amikor ugyanis mi, versenyzők felvesszük a bukósisakunkat, onnantól kezdve mindannyian nyerni akarunk. Érdekes lesz ilyen rövid idő alatt ennyi különböző autót kipróbálni és hozzájuk szokni. Mindenki, aki itt van, azért van itt, mert a legjobbak közé tartozik abban, amit csinál – legyen az túraautózás, F1, DTM, IndyCar, NASCAR, Formula 3, GP2 vagy bármi –, úgyhogy izgalmas lesz megmérkőzni ellenük, és meglátni, mire vagyunk képesek” – zárta gondolatmenetét a népszerű Pechito.

Nemzetek Kupája ma magyar idő szerint 17 órától. Az élő közvetítésről ide kattintva lehet tájékozódni.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: