DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Kristensen és Solberg nyerte a Nemzetek Kupáját

Mr. Le Mans és Mr. Hollywood párosa legyőzhetetlennek bizonyult a 2014-es Bajnokok Tornája szombati csapatversenyén, a Nemzetek Kupájában. Az Északi Csapat (Team Nordic) kettőse a David Coulthard és Susie Wolff alkotta párost győzte le a döntőben drámai csatában.

Emlékezetes és látványos küzdelmet hozott a 2014-es RoC Nemzetek Kupája, amelyet Barbadosban rendeztek. A nap két főhőse egyértelműen Tom Kristensen és David Coulthard volt, hiszen mindkét az aktív versenyzéstől már visszavonult, rendkívül tapasztalt pilóta a hátán vitte saját csapatát a döntőig. A versenyre a koronát kettőjük összecsapása tette fel, ami izgalmasabban nem is alakulhatott volna. Az utolsó kanyart szinte fej-fej mellett kezdték meg, ám a skót hibázott, így a végén Kristensen és az Északi Csapat örülhetett.

Mr. Le Mans-nak ez összességében már a második abszolút győzelme volt a Nemzetek Kupájában, hiszen még 2005-ben, Mattias Ekströmmel az oldalán is győzni tudott. Neki sem sikerült azonban veretlenül végigcsinálnia a napot (ahogy senki másnak sem), a dán makulátlan mérlegébe Robby Gordon piszkított bele még a csoportkör során.

Ezt leszámítva viszont Kristensen az összes párharcát megnyerte, és az elődöntőben és a döntőben is komoly csávából húzta ki csapattársát, az előbb Romain Grosjeantól, majd Coulthardtól is kikapó Petter Solberget. A norvégnak főleg utóbbi vereség lehetett különösen fájó, hiszen a skót ex-F1-es pilóta egy ralikrossz SuperCar, a VW Polo RX volánjánál bizonyult jobbnak a friss ralikrossz-világbajnoknál, ami még akkor is figyelemre méltó fegyvertény, ha tudjuk, Solberg ralikrosszos versenygépe teljesen eltér stílusában az összes többi SuperCartól, így a most terelgetett VW Polo számára is hasonlóan idegen hatást keltett, mint Coulthard számára. Ez persze a skót érdemeiből mit se von le.

DC egyébként az egész napot hiba nélkül teljesítette végig, és döntőre száz százalékos mérleggel érkezett meg. Ahogy az Északi Csapatot Kristensen, úgy a britet ő vitte egész nap a vállán, az egyenes kieséses szakaszban Susie Wolff már átment inkább szurkolóba, ebben a szerepében viszont nagyon lelkesen és hatékonyan segítette a női nemre oly fogékony társát.

Coulthard és Kristensen tündöklése mellett a helyi, barbadosi csapat bravúros meneteléséről is emlékezetes marad az idei verseny. A Dane Skeete és Rhett Watson alkotta egység a hazai szurkolók nagy-nagy örömére a Team USA-t és az ausztrál csapatot megelőzve továbbjutott saját csoportjából, és az elődöntőben is szétlövés kellett ahhoz, hogy eldőljön a britek elleni párharc. Skeete Susie Wolffot ugyan legyőzte, de Coulthard ellen sem neki, sem honfitársának nem volt ellenszere.

A másik elődöntőben az északiak a Romain Grosjean és Esteban Ocon alkotta francia legénységet fektették két vállra, szintén szétlövéssel. Coulthard VW Polo RX-es produkciója mellett Pascal Wehrlein Robby Gordon-féle Stadium Super Truck volánjánál bemutatott parádéját is ki kell emelnünk. A fiatal német pilóta igazi stílustanulmányba illő vezetést mutatott be az amerikai fenevaddal, némelyik kanyarban végig két keréken, a boruláshatáron tartva azt.

Ez az, ami a WTCC-világbajnok José Maria Lopeznek csak majdnem sikerült! Az argentin fejtetőre tette ugyanezt a járgányt, és ugyan a baj bekövetkezte után is végig állt a gázon, ám ez már nem segített, számára itt ért véget ez a viadal. Pechito saját elmondása szerint soha nem borult még fel egyetlen autóval sem – épp itt volt az ideje, ezt legalább látták jó sokan! 

Folytatás holnap magyar idő szerint 17 órától az egyéni versenyszám, a Bajnokok Tornája küzdelmeivel. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: