DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Kancsár futamgyőzelme zárta a napot Valenciában

Nem indult a legjobban, de végül a lehető legtökéletesebb eredménnyel zárult Valenciában magyar szempontból a Rotax Max Challenge Grand Finals csütörtöki napja, amely az idei világdöntő első hivatalos versenynapja volt. A DD2-es kategóriában érdekelt Kancsár Ferenc megnyerte a nap utolsó kvalifikációs futamát.

Továbbra is szárnyalnak a magyarok a Rotax Max Challenge világdöntőjében, a valenciai Kartodromo Internacional Lucas Guerrero versenypályán. Csütörtökön Virágh Attila is csatlakozott a magyar különítményhez (ő az előző két napi szabadedzéseken, illetve időmérőn még nem vett részt), ezzel hat főre bővült a magyar versenyzők létszáma: Sövér László a Junior, Ferencz Márk a Senior, az említett Virágh és Fodor Géza a DD2 Masters, míg Kancsár Ferenc és Kovács Gábor Roland a DD2 kategóriában képviseli hazánk gokartsportját.

A ma reggeli bemelegítő edzés közülük Ferencz Márknak és Kovács Gábor Rolandnak sikerült a legjobban, ők a 16. helyen végeztek saját csoportjukban, igaz, Kancsár például pályára sem hajtott a tét nélküli tréningen.

Kancsár Ferenc futamgyőzelme remek zárlatot adott a napnak a Rotax Max Challenge világdöntőjén


 

A warm up-ot követően a kvalifikációs futamokkal megkezdődött a versenyhét igazán tétre menő része. A pilótákat mindegyik kategóriában négy csoportba osztották, amelyeket A, B, C és D betűkkel jelöltek. Egy kvalifikációs futamban mindig két ilyen csoport fut együtt, de mindig másik két csoport. Ilyen módon biztosítják, hogy mindenki versenyezzen legalább egyszer mindenki ellen, ezzel is igyekezve fenntartani az egyenlő esélyeket, amire amúgy is nagy hangsúlyt fektetnek ebben a bajnokságban.

A csütörtöki nap során minden versenyző két-két ilyen kvalifikáció futamot teljesített. A juniorok között Sövér Laci egy 21. és 23. helyet tudott ma megszerezni, míg a Senior mezőnyben Ferencz Márk egy kiesés után egy 27. hellyel kozmetikázta napi mérlegét. A DD2 Masters-ben a magyar bajnok Fodor Géza kezdett kieséssel, de utána egy 18. hellyel jelezte, hogy hiba lenne őt leírni, míg az ugyanebben a kategóriában érintett Virágh Attila a biztató 18., illetve 19. helyen zárta saját két futamát.

A legnagyobb érdeklődés magyar szempontból a DD2 futamait övezte, hiszen Kancsár Ferenc remekelt az eddigi két nap során Valenciában, így benne volt a levegőben egy kiugró szereplés tőle. Ez az első kvalifikációs futamában ugyan még elmaradt (ott 18. lett), ám a nap legutolsó futama az ő győzelmével zárult, így a világdöntő népes mezőnye azzal a tudattal vonulhatott ma nyugovóra, hogy ott van köztük egy szélvészgyors magyar, akit nagyon nehéz lesz legyőzni a folytatásban. Kovács Gábor Roland is igyekezett kitenni magáért, az ő erejéből a mai napon egy 34. és egy 28. helyre futotta. 

Fontos még kiemelni az osztrák színekben induló, ám magyar útlevéllel is rendelkező Habsburg Ferdinánd szereplését, aki ugyanabban a kategóriában, a DD2-ben indul, mint Kancsár vagy Kovács, és az uralkodó dinasztia leszármazottja saját mai utolsó futamát a 2. helyen zárta, vagyis ő lehet Kancsár egyik legnagyobb kihívója a folytatásban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: