DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Egyéb

Az Infiniti megálmodta „hároméltű” versenyautóját

Milyenek lesznek a jövő versenygépei? Hogyan tudnak majd az autók kommunikálni a sofőrrel? Ezekre a kérdésekre adta meg talán a választ az Infiniti, amikor előállt a Synaptiq nevű modelljével.

A forradalmi kinézetű Synaptiq közönségdíjas lett a Los Angeles-i Auto Show Design Challenge idei szavazásán, amely ebben az évben a következő kérdésre kereste a választ: hogyan lépnek velünk kapcsolatba az autók 2029-ben?

Az Infiniti San Diegóban állomásozó tervezőcsapata megálmodott egy olyan autót, amelynek a pilótafülkéje képes a különböző járműtípusok követelményeihez idomulni, hozzáigazítva ezzel a versenyző üléshelyzetét a megfelelő körülményekhez, a kristályos szerkezetű fedélen pedig a pilóta számára fontos információkat jeleníti meg.

A Synaptiq három különféle versenyautó bőrébe képes belebújni, ezt pedig az Infiniti Design egy a jármű számára megalkotott triatlonon mutatta be. Az ARC Race nevű elképzelt verseny során aszfaltozott zárt pályán, egy rali-típusú és egy Gymkhana típusú megmérettetésen tesztelték virtuálisan az új csodamodellt. A Synaptiq mindhárom, nagyon különböző kihívás mellett remekül helytállt, ezzel igazolva, hogy a jövőben az ilyen univerzális versenyautóknak is lehet létjogosultságuk, hiszen ezek folyamatosan alkalmazkodnak a vezetőjük és a pálya igényeihez. Hasonlót átfedést ma még nehéz lenne elképzelni a Formula-1, a rali és a földtől való elrugaszkodást sem mellőző Gymkhana versenyautói között.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: