DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Lotus Cup Eastern Europe: Ráadás hétvége Le Mans-ban

Bár a Lotus Cup Eastern Europe idei, hét állomásos szezonja a Hungaroringen véget ért, két Lotus mégsem vonult még pihenőre.

0T8B1863



Major Benedek, az OXXO Racing 18 éves kamionversenyzője zolderi sérüléséből kifolyólag nem tudott ott lenni a Kamion Európa-bajnokság szezonzáró hétvégéjén Le Mans-ban (október 11-12-én). Mégsem maradt ki azonban idei naptárából a legendás helyszín, ugyanis Benedek és Burkus Egon október 25-26-án részt vett ott a 37 indulót számláló Lotus Cup Europe záró hétvégéjén, az Open (5 fő) kategóriában.

A versenyre a nagy Circuit des 24 Heures versenypálya részét képező „Bugatti” pályán került sor. A „Bugatti” 4,185 km hosszú, s egy hosszabb szakasza megegyezik a nagy, 13 és fél kilométeres Le Mans-i pályáéval.

A szombati nap egy szabadedzéssel indult, Benedek és Egon a 22. és 23. helyen nyitottak. Délután fél négykor sor került az időmérő edzésre is, melyen Benedek a 25. helyet szerezte meg, Egon pedig a remek 16. rajtkockába kvalifikálta magát. Ezzel kategóriájában ő bizonyult a leggyorsabbnak.

Vasárnap délelőtt rendezték az első futamot, melyen sűrű köd nehezítette a versenyzők dolgát. A verseny gördülő rajttal indult, az első kör végén Benedek a 22., Egon pedig a 23. pozíciót tudhatta magáénak. A 17 körös futam felénél már egy-egy pozícióval előrébb kerültek, majd a leintésig további helyet tudtak javítani, így a Major Benedek – Burkus Egon sorrendben a 20. és 21. helyen érte őket a kockás zászló. Kategóriájukban ezzel a második, illetve harmadik helyet szerezték meg. Benedek versenyben futott leggyorsabb köre 1:57.995 volt, míg Egoné 1:58.099.

0T8B2389

A második, délután 14.00-kor kezdődő futam álló rajttal vette kezdetét. Az első kör végén a 22. és 20. helyen körözött Egon és Benedek, majd az első futamhoz hasonlóan, fél távnál már 1-1 hellyel előrébb helyezkedtek. A 15. körben két 2-Eleven kiesett a versenyből, így a Lotus CEE képviseletében Benedek és Egon már a 17. és 19. pozícióban folytatták a versenyt. A leintésig Benedek még tudott egy helyezést javítani, így végül a 16. és 19. helyen végeztek. Az Open kategóriában ismét a második és harmadik helyet szerezték meg, leggyorsabb körük Benedek esetében 1:57.077, Egon esetében pedig 1:57.566 volt.

Le Mans-i versenyzésükkel Major Benedek és Burkus Egon a Lotus Cup Europe értékelése szerint szereztek pontokat, és ez a versenyhétvége az LCE ponttáblázatában az abszolút 44. és 47. helyet jelenti számukra (52 versenyzőből, mindössze egy hétvége eredményével).

Ezen kívül a teljes szezon során a 8 főt számláló Open kategóriában ezzel a hétvégével a negyedik és hatodik helyet tudhatják magukénak. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: