DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Hétvégén újra Gymkhana GRiD Madridban

A Formula.hu a tavalyi évhez hasonlóan idén is a helyszínről számol be a madridi Gymkhana GRiD-döntőről. Alábbi cikkünkben áttekintjük, mit kell tudni a sorozatról és a hétvégi versenyről.

Mi az a Gymkhana GRiD?

A Gymkhana GRiD a Gymkhana autókrossz egy speciális változata, melyet Ken Block saját stílusa szerint alakított ki. A versenyzőknek nagy sebességgel, precízen kell egy előre meghatározott pályát teljesíteni, melyet drift- és szlalom-szakaszok is színesítenek.

kenblock



Hogy lehet ebből versenyt csinálni?

A versenyeket három kategóriában rendezik, külön mérkőznek meg az összkerékhajtású, a hátsókerék-hajtású és a ralikrossz autók. A pályákat 100 x 100 méteres alapterületen jelölik ki, ezen kell a lehető leggyorsabb időt elérni. Egyszerre két autót rajtoltatnak el az egymás tükörképét formázó pályákon, és két futam dől el, hogy ki jut tovább az adott párharcból.

gittin

Mi történt tavaly?

A tavaly Gymkhana GRiD döntő komoly meglepetést hozott, hiszen a korábban motorral, idén pedig autóval Dakart nyerő Nani Roma legyőzte Ken Blockot, aki egyébként nem sokkal korábban megtörte a Ford Fiestát. A győztessel készült interjúnk itt olvasható. A verseny egyetlen magyar résztvevője, Szántó Nikolett remek eredményt ért el, hiszen a hátsókerekesek versenyét a második helyen zárta.

GRiD

Mi várható idén?

A szombati nagydöntőn azok a versenyzők vehetnek majd részt, akik a németországi és franciaországi kvalifikációs versenyeken kiharcolták az indulási jogot. Akiknek ez nem sikerült, azok a pénteki „Last Chance”, azaz Utolsó esély kvalifikáción próbálkozhatnak még a bejutással. A szombati döntőt számos bemutató és egyéb program színesíti majd, mielőtt a legjobbak összecsapnak egymással, s a kategóriák győztesei végül Ken Blockkal és Vaughn Gittin Juniorral is összemérhetik tudásukat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: