DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Túraautó

Bajnok már van, de ki lesz a második?

Marco Wittmann futamok óta a DTM 2014-es bajnokának mondhatja magát, de a hétvégi utolsó versenyre is maradt izgalom – a sorozat ezüstérmének sorsa. Hárman is eséllyel pályáznak az előkelő pozícióra.

A legjobb helyzetből a kétszeres bajnok, az audis Mattias Ekström indulhat – és talán ő is érdemelné meg legjobban a második pozíciót. 36 évesen ő a mezőny rangidőse, de a szezon során bebizonyította, mennyire örökzöld, rutinjával pedig sokszor többre jut a fiatal trónkövetelők lelkességénél. Négyszer a dobogóra állt, Marco Wittmannt leszámítva mindenki másnak legfeljebb csak kétszer sikerült ez, a szezon nagy része alatt ő tartózkodott a ponttáblázat második helyén. A zandvoorti futam előtt kissé talajt veszített két kieséssel, a holland versenyen viszont győzni tudott. Ez volt az Audi első idei sikere, egyben szép pontelőnyt is összeszedett: 12 egységgel áll legközelebbi riválisa előtt, ennyit oszthat be a hockenheimi záráson.



Verseny előtti nyilatkozatában azonban a svéd nem úgy beszél, mint aki taktikusan indulna Hockenheimbe, ahol a szezon nyitófutamát is tartották. „Csodás érzés volt győztesként felébredni a Zandvoort utáni reggelen. Hockenheim után ismét át szeretném élni ezt az érzést. Májusban jól mentem itt, második lettem. Eggyel előrébb szeretnék most végezni.”

Azon a májusi futamon, amelyet nulla ponttal zárt, a Mercedes aligha hitte volna, hogy egyik versenyzője a bajnokság második helyéért fog harcolni. A 69 pontos Christian Vietoris Oscherslebenben futamot nyert, a legutóbbi öt versenyen pedig végig pontszerző volt, ennek köszönhető előrekúszása a tabellán. „Boldog vagyok, hogy még mindig harcban állunk a második helyért, a nehéz év ellenére. A finálé arról szól, hogy erős eredménnyel fejezzük be a szezont, és folytassuk a tanulást a következő évre, amennyire ez lehetséges” – mondta a 25 éves Vietoris, aki már részben 2015-ön gondolkodik.

Ekström csapattársa, Edoardo Mortara egy versenyt sem nyert idén, sőt a dobogó második fokán sem állt, de ötször végzett a legjobb négy között – köztük Zandvoortban –, ennek köszönhetően csak egy ponttal van lemaradva Vietoristól. Bárhol is végez, szezonjával elégedett lehet a tavalyi után, amely során mindössze 3 pontot szerzett. „A zandvoorti hétvége viharos és sikeres volt. Így tovább fokozódnak az izgalmak a finálé előtt, amelyet hatalmas rajongói tömeg előtt teljesítünk, és remélhetőleg mély benyomást keltünk” – beszélt a mezőny egyetlen olasz pilótája.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: