Steward
Dezső Attila
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. december 16. vasárnap

Ascari

Különös egybeesések a Formula-1-ben

A Formula-1 1950 óta íródó történelmében különleges, időnként megmagyarázhatatlan érdekességek is történnek. A gyűjtésből nem maradhat ki Alonso, Button, Raikkönen és Hamilton sem.

részletek

A világbajnok Ferrari, amely Lancia volt

A tizenöt F1-es Ferrari közül, amellyel egyéni világbajnoki címet nyertek, egy kilóg a sorból: a feltűnő oldaldobozairól megjegyezhető Ferrari D50 csak utólag kapott nevében volt Ferrari. Története két évvel korábban, Vittorio Janóval, Alberto Ascarival és soha be nem váltott álmokat szövögető Lanciával kezdődött.

részletek

Retro – A Mester először a csúcson

Bár 1952 óta egy ízben sem lett olasz pilóta világbajnok, nem sok híja volt, hogy az első négy szezont egyaránt az itáliaiak nyerjék – az a pilóta akadályozta meg ezt, aki először érdemelte ki az F1-ben a „Mester” nevet.

részletek

Amikor egy pilóta uralta az F1-et

Megvizsgáltuk azokat az éveket, melyekben egy pilóta magasan a többiek fölé nőtt, hogy kiderüljön: Schumacheré, Fangióé, Vettelé, Clarké, Hamiltoné vagy Ascarié volt a legdominánsabb győzelem.

részletek

Retro – Akinek a halála is legenda lett

Sokan minden idők egyik legnagyobb F1-es pilótájának tartják a kétszeres bajnok Alberto Ascarit, aki különös, máig vitatott körülmények közt vesztette életét 1955 májusának 26. napján.

részletek

Retro – A 131-es rajtszám tulajdonosa

E borús decemberi napon egy napsütéses augusztusi versenyt idézünk fel, egy F1-es futamot, mely nem is volt igazán F1-es, ahol a legfurcsább rajtszámokat osztották ki, s végül világbajnokot avattak.

részletek

Retro – Egy klasszikus születése

Amikor e napon először rendeztek nagydíjat a silverstone-i katonai repülőtéren, kevesen hitték volna az autóversenyzés egyik legnagyobb hagyománnyal bíró versenyének születését látják.

részletek

Retro – Az első Ferrari-győzelem Monzában

Az olasz pálya és a Ferrari istálló neve egyet jelent, amióta F1 az F1: a skarlátvörös alakulat pilótái 18 alkalommal győztek a tifosi előtt. Először 1951-ben, egy legenda jóvoltából.

részletek

Szám szerint - Lemosott ellenfelek

Tíz felnőtt rajongóból talán három is rávágná, hogy Mansell 1992-es, vagy Michael Schumacher 2004-es évadja volt a legnagyobb fölény, amit láthatott, a tinédzserek pedig jó eséllyel Vettel 2013-as vb-címét látnák annak.

részletek

Retro – Szó szerint legyőzhetetlen

Bár az 1950-es évek legnagyobb sztárja kétségkívül Juan Manuel Fangio volt, még ő sem tudott olyan dominanciát bemutatni, mint a Ferrari egyetlen olasz F1-es bajnoka, Alberto Ascari két szezonon át.

részletek

Szám szerint – Nagyot bukó bajnokok

Az F1 történetének érdekességeit bemutató sorozatunkban ezúttal olyan versenyzőkről lesz szó, akik világbajokként a címvédő csapattal együtt estek hatalmasat a következő esztendőben.

részletek

Retro - Amikor csak ketten bírták a végéig

Az 1955-ben ezen a napon rendezték az F1-es világbajnokság nyitányát, az Argentin Nagydíjat, bár a verseny bizonyos szempontból sokkal inkább hasonlított a Le Mans-i 24 órásra, mint egy formaautós futamra.

részletek
Olvastad már?