DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Schumachert megelőzve Hamilton kereste a legtöbbet az F1-ben

Változik a világ, néhány éve szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy Michael Schumachert bárki is megelőzheti az összfizetési ranglistán, Lewis Hamiltonnak ez mégis sikerült, van mit a tejbe aprítania.

A Formula-1 rendkívül drága sport már évtizedek óta, a legjobb pilótákat milliókkal, néha tízmilliókkal (dollárban) kell megfizetni évente. Nemrég írtunk arról, hogy a száguldó cirkuszban és az IndyCarban tapasztalható költségek között mekkora elképesztő különbség van, ez igaz a pilóták fizetésére is.

Amikor Michael Schumacher 1996-ban a Ferrarihoz szegődött, az akkori viszonyokhoz képest hihetetlen összeg ütötte a markát évente, ami utána egyre csak hízott, ahogy jöttek a sikerek és a közös világbajnoki címek. Azóta azonban már közel sem annyira kirívó, ha egy pilóta 30-40 millió dollárt keres évente, a tizenharmadik szezonját a Formula-1-ben töltő Lewis Hamilton pedig mesés fizetésének köszönhetően immáron a hétszeres világbajnok legenda elé ugrott.

A tavalyi évig Michael Schumacher állt a lista élén, most már az ötszörös világbajnok brit, aki kevés híján félmilliárd dollárt (!) autózott eddig össze 2007 óta tartó F1-es pályafutása során. a Forbes magazin számításai szerint 489 milliónál jár. A 91 győzelmet (és hét bajnoki címet) begyűjtő Schumacher 464 milliónál állt meg 2012-es visszavonulásáig. Schumacher fénykorában még furcsa volt az évi 40 millió dolláros járandóság, egyedi jelenség volt. Hamilton viszont legújabb, Mercedesszel kötött szerződésének értelmében 50 milliót visz haza évente.

Lewis Hamiltonnál senki nem keresett még többet a Formula-1-ben


Fernando Alonso sem panaszkodhat, 2007-ben a McLarennél 25 milliót tehetett zsebre, majd a Ferrarinál harmincötöt (évente). Újabb McLarennél töltött évei már nem bizonyultak sikeresnek, de jól hoztak a konyhára, a hírek szerint évi 40 milliót. A listán némi meglepetésre előkelő helyet foglal el a világbajnokokhoz képest nem túl acélos eredményeket elérő Ralf Schumacher, aki 121 milliót keresett 1997 és 2007 között, pedig 182 nagydíjából mindössze hatot nyert meg. Pályafutása utolsó három esztendeje a Toyotánál ugyanis kevés sikert, de annál több pénzt hozott.

A Forbes számításai szerint jelenleg így áll az összkereseti ranglista élmezőnye:

1. Lewis Hamilton – 489 millió (dollár)
2. Michael Schumacher – 464 millió
3. Fernando Alonso – 458 millió
4. Sebastian Vettel – 358 millió
5. Kimi Raikkönen – 331 millió

6. Jenson Button – 147 millió
7. Ralf Schumacher – 121 millió
8. Jacques Villeneuve – 115 millió
9. Felipe Massa – 110 millió
= Rubens Barrichello – 110 millió

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: