DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Hamilton ismét felemelte szavát a rasszizmus ellen

Lewis Hamiltontól megszokhattuk, hogy időnként a Formula-1-től eltérő dolgokban is nyíltan kimondja véleményét. Ezúttal az angol válogatott futballmérkőzésén történt incidens okán tett így.

A száguldó cirkusz egyik legjobb versenyzője, több, mint egy évtizede meghatározó alakja a Formula-1-nek Lewis Hamilton, akivel mindig számolni kell, amikor a győzelemért vívott harcról van szó. A McLarennél egy, a Mercedesnél négy bajnoki elsőséget gyűjtött (eddig) és idén is az egyik fő esélyes.

A Formula-1 első, színes bőrű versenyzője lett, bár 1985-ben Willy T. Ribbs már tesztelt F1-es autót, de ez egyszeri esetnek bizonyult. Hamilton igyekszik kiállni azon sorstársai mellett, akiket rasszista gyalázás ér és ez egészen más sportágakra is kiterjed. Ezúttal egy Európa Bajnoki Selejtező futballmérkőzés után nem tartotta magában gondolatait.

A 2020-as EB-re igyekszik magát kvalifikálni az angol válogatott is, emiatt a hétvégén Montenegróban lépett pályára. Könnyed, 5:1 arányú győzelmet arattak az angolok, a legtöbb ember számára azonban nem emiatt marad emlékezetes az összecsapás, hanem kellemetlenebb okból.

Lewis Hamilton kiáll a színes bőrűek mellett


A helyi közönség a fekete bőrű angol játékosokat vette célba, Callum Hudson-Odoi és Danny Rose is megkapta a majomhuhogást, emiatt a viselkedés miatt pedig Lewis Hamiltonnál ismét betelt a pohár.

A Twitteren gratulált a válogatottnak és fejezte ki nemtetszését a rasszista események miatt. „Gratulálok Angliának az 5-1-es győzelemhez Montenegró ellen, mindannyian büszkék vagyunk rátok. A rigmusok, amikkel szembesültetek azonban aljasak és teljességgel elfogadhatatlanok, ilyen magatartásnak semmi helye nincs a sportban” – fogalmazott Hamilton.

A karrierje elején hasonló negatívumokkal gyakran szembesülő brit még 2008-ban is kénytelen volt elviselni rasszista bekiabálásokat, amik Barcelonában, a téli tesztelés során tisztán hallhatóak voltak és az előző évi, Fernando Alonsóval történt összeveszésen alapultak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: