DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Hamiltonnál két délszlávot is jobbnak tartottak idén

Kihirdették idei szavazásuk végeredményét az európai hírügynökségek, amelyek hagyományosan minden év végén megválasztják Az év európai sportolóját. Lewis Hamilton csak a harmadik lett.

Mivel a kontinens legjobb sportolóit rangsoroló lista 1958 óta minden évben elkészül, a hírügynökségek szavazása minden év végén felkelti a szakma figyelmét, és már tapintható presztízsértékkel rendelkezik, ha valakit Európa legjobbjának választanak az adott évben nyújtott teljesítménye alapján.

2018-ban a sérülése után látványos feltámadást bemutató, két grand slamet is megnyerő szerb Novak Djokovic kapta meg ezt a díjat karrierje során már harmadszor, míg a második helyre is egy délszláv sportoló, a BL-győztes és világbajnoki ezüstérmes horvát Luka Modric került.

djokovic



A teniszező és a labdarúgó mögött a harmadik helyre befért egy F1-es pilóta is, Lewis Hamilton a harmadik legtöbb pontot kapta a 23 hírügynökség szavazásán. A brit noha idén már ötödik világbajnoki címét nyerte, Az év európai sportolója díjjal még csak egyszer, 2014-ben tűntették ki karrierje során – tavaly második lett Cristiano Ronaldo mögött. Más autóversenyző idén nem került be a kihirdetett top10-es listába.

Nem lehet azért azt mondani, hogy a Formula-1 alulreprezentált lenne a szavazáson, a díj eddigi 71 éve során nyolcszor az autósport királykategóriájának bajnokát választották a kontinens legkiemelkedőbb sportolójának. Michael Schumacher háromszor, Sebastian Vettel kétszer, Nigel Mansell, Mika Hakkinen és Hamilton egy-egy alkalommal mondhatták ezt el magukról.

Az év európai sportolója díj csúcstartója egyébként a teniszező Roger Federer, a svájci már ötször részesült ebben az elismerésben. Idén ő sem került fel a listára, az olimpia miatt a téli sportolók kaptak a megszokottnál nagyobb hangsúlyt.

 

A szavazás végeredménye: 

  Sportoló Pont
1. Novak Djokovic (szerb, tenisz) 145
2. Luka Modric (horvát, labdarúgás) 132
3. Lewis Hamilton (brit, Formula-1) 114
4. Ester Ledecka (cseh, alpesi sí/hódeszka) 74
5. Martin Fourcade (francia, biatlon) 69
6. Marcel Hirscher (osztrák, alpesi sí)  67
7. Marit Björgen (norvég, sífutás) 59
8. Antoine Griezmann (francia, labdarúgás) 43
9. Kevin Mayer (francia, atlétika) 40
10. Simona Halep (román, tenisz) és Kamil Stoch (lengyel, síugrás) 39-39
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: