DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Indiáról szóló megjegyzése miatt ostorozták Hamiltont

Ha valaki F1-es világbajnok, egyetlen elejtett szó miatt is magyarázkodásra kényszerülhet: Lewis Hamilton vétke azúttal annyi volt, hogy szegény országnak nevezte Indiát.

Lewis Hamiltonnal a 2020-ban bemutatkozó Vietnámi Nagydíj kapcsán készített interjút a BBC. Az ötszörös világbajnoknak volt egy megjegyzése, amelyről nem is sejtette, mekkora port fog kavarni – Vietnám kapcsán a mindössze három kiadást megért, 2013-ig megtartott Indiai Nagydíjat emlegette fel.

„Versenyeztem korábban Indiában, ami furcsa érzés volt, mert egy nagyon szegény országban voltunk, ahol felépítették ezt az óriási, gyönyörű versenypályát a semmi közepén. Ellentétes érzések uralkodtak bennem, amikor arra a versenyre mentem” – mondta a BBC-nek Hamilton.

Indiát 1,2 milliárdan lakják, így érthető, hogy akadtak bőven, akiknek nem tetszett a „szegény” jelző. A britet a közösségi médiában vették tűz alá. „Tényleg furcsa ország, mert a mienk a világ legnagyobb demokráciája. És Lewis Hamilton, nem vagyunk szegény ország, hiába tűnünk annak” „Inkább maradj a versenyzésnél, és bízd a szponzorokra és marketingesekre, hogy a pályákkal foglalkozzanak” – idézett a CNN néhány kommentet.



A negatív visszhang eljutott Hamiltonhoz is, aki szokott módján, Instagramján és Twitterjén közzétett szöveges képpel magyarázta meg eredeti kijelentését:

„Észrevettem, hogy néhányakat felzaklatott megjegyzésem Indiáról. Először is, India az egyik leggyönyörűbb hely a világon, hihetetlen kultúrával. Ahányszor ott jártam, mindig csodálatosan éreztem magam, de hozzá kell tenni, hogy bár a leggyorsabban növekedő gazdasággal rendelkezik, a szegénység is jelentős.”

„A nagydíjjal kapcsolatos megjegyzésem arról szólt, hogy furcsa volt hajléktalanok mellett autózni, aztán megérkezni egy óriási arénába, ahol a pénz nem jelentett gondot. Százmilliókat költöttek a pályára, amelyet most már egyáltalán nem használnak. Azt a pénzt iskolákra vagy otthonokra is fordíthatták volna. Amikor ott versenyeztünk, nem jött el senki, valószínűleg mert túl drága volt, vagy azért, mert nem érdekelt senkit. Azonban találkoztam lenyűgöző indiai rajongókkal is” – fejtette ki hosszan Indiáról alkotott véleményét Hamilton.

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff úgy fogalmazott az eset kapcsán: „Elképesztő számomra, hogy már megint mennyire ki tudták forgatni Lewis szavait a sajtóban.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: