DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Majdnem szakács lett F1-es kirúgása után Grosjean

Miután 2009-es beugrását követően nem kapott ülést a Renault-tól, Romain Grosjean felkészült rá, hogy felhagyjon a versenyzéssel. Még egy szakácsiskolába is beadta jelentkezését.

Az ifjú, akkor 23 esztendős Romain Grosjeant 2009 utolsó hét versenyére ültette autóba a Renault, mikor Nelson Piquet Jr.-t menesztették a csapattól. Grosjean teljesített néhány emlékezetes futamot – például első időmérőjén Alonso előtt végzett –, de 2010-ben mégsem kapott állandó ülést a vezetőségtől, így több évre távol került a Formula-1-től. Elkeseredésében még az is felmerült, hogy pályát vált.

„Kemény időszak volt, és minden nagyon későn történt” – mondta Grosjean a hivatalos Formula-1-es podcast, a Beyond The Grid adásában. „Akkor Eric Boullier vezette a Lotust (Lotus-Renault), ő pedig azt mondta, ha nem találnak senkit, én leszek a nyilvánvaló választás a tapasztalatom és egyebek miatt. Azután 2010. január 1-jén Eric felhívott, hogy leigazolták Petrovot, így én kiestem.”

„A Crashgate-sztori miatt én is olyan bútordarab voltam, amelyet le kellett cserélni. Flavio Briatore menedzsmentjéhez tartoztam, és bár sokkal tartozom Flaviónak, hogy lehetőséget kaptam, úgy gondolom, hogy ugyanez az első F1-es karrierembe került. Arra gondoltam, hogy ennyi volt, nem fogok többé versenyezni, ezért szakács leszek. Ugyanis a főzés is az egyik szenvedélyem. Elmentem egy szakácsiskolába, ahol azonban közölték, hogy túl idős vagyok. Nemet mondtak.”



Grosjean egy ideig a GT1-es világbajnokságon próbálkozott, majd a GP2-es DAMS csapat mentette meg pályafutását: „Jól elbeszélgettem Jean-Paul Driot csapattulajdonossal, és azt mondta, ha nem jön össze semmi 2011-re, akkor nála van egy ülésem. Betartotta a szavát, fizetett mindent és visszajuttattuk a DAMS-t a csúcsra.”

A francia pilóta beszélt arról is, a Renault-val teljesített részleges szezon során elveszettnek érezte magát: „Az autó vezetése egy dolog, de azon kívül is sok minden van. Tudatában kell lenni annak, mi folyik körülöttünk, a játszmákat és médiát is ismerni kell. Amikor megjöttem az F1-be, az emberek arrogánsnak gondoltak, de valójában csak félénk voltam. Semmit sem akartam megbolygatni. Soha senki nem mondta el, mit kell vagy nem kell tennem, ezért nem álltam készen. Azt hiszem, rossz helyen voltam rossz időben.”

Grosjean végül GP2-es bajnokként 2012-ben a Lotusszal tért vissza a királykategóriába, és azóta, immár hetedik éve állandó helye van a világbajnokságon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: