DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

A leggazdagabb focibíró Verstappent is pénzeli

Olyan kötődések is felfedezhetők a labdarúgás és Formula-1 között, melyekre sosem gondolnánk: kinek jutna eszébe feltételezni, hogy a világbajnokság dúsgazdag bírója áruházlánca révén Max Verstappen egyik szponzora?

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság játékvezetői között a holland Björn Kuipers nevét is megtaláljuk, aki négy mérkőzést vezetett, köztük a Svédország–Anglia negyeddöntőt. Szakmai előéletében számos rangos döntőt megtalálunk: fújt már a Bajnokok Ligájában (2014), Európa-ligában (2013, 2018), Konföderációs Kupában (2013) és U20-as világbajnokságon (2017) is finálét.

 



A 45 éves Kuipers amellett, hogy a legmagasabb szinten bíráskodik, dúsgazdag üzletember hazájában, Hollandiában, ahol áruházlánc és fodrászüzlet tulajdonosa. A Mirror lap szerint 2016-ban 11,5 millió fontra (négymilliárd forint) becsülték vagyonát, évente pedig 2-3 millió font profitot söpör be. Üzletei mellett kezdett el játékokat vezetni, az első profi mérkőzést 2002-ben dirigálta.

A szóban forgó szupermarketlánc, ahol társtulajdonos, a Jumbo, melynek neve ismerősen csenghet a Formula-1-es rajongók számára. Az áruház Max Verstappen egyik szponzora, melynek neve a pilóta sisakján is feltűnik. A Jumbo egy másik tulajdonosa az a Frits van Eerd, aki a Le Mans-i 24 óráson Giedo van der Garde és Jan Lammers csapattársaként indult az LMP2-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: