DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Szuper monacói sisakfestések

Gyakran előfordult az elmúlt években, hogy a Monacói Nagydíjra egy-egy pilóta egészen különleges, ütős festéssel készült. Raikkönen, Vettel, Vergne, Bottas is többek között.

1996-ban már láthattak a nézők egy bukósisakkal kapcsolatos érdekességet, amikor is Michael Schumacher fejvédője két példányban is a pályán volt, mivel David Coulthard, saját bukósisakja problémái miatt kölcsönkérte és kapta az akkor még csak kétszeres világbajnok német pilótától.

Ez egy előre nem látható különlegesség volt, de az elmúlt években a versenyzők kimondottan sokat variáltak sisakjuk festésével. A korábbi években Sebastian Vettel szinte futamonként változtatta a mintát, de az utóbbi időben ezt már nem teheti meg.

A Formula-1 szabályzatának 9.1-es pontja kimondja, hogy egy szezon során csak egyszer változtathat alapvetően a pilóta saját sisakjának festésén. Ez elég gyakran a Monacói Nagydíjra esik, de számos versenyző inkább a hazai futamára tartogatja a becses darabot.

Monacóban igen gyakran találkozhatunk tehát különlegességekkel, ezekből mazsolázunk néhányat a Speedweek.com szakoldal segítségével.



Kimi Raikkönen 2012-ben, még a Lotus színeiben James Hunt emléke előtt szeretett volna tisztelegni azzal, hogy gyakorlatilag lemásolta az 1993-ban elhunyt, népszerű pilóta által használt mintázatot.

Sebastian Vettelnek egy 1955-ös, monacói versenyt hirdető, korabeli plakát egy részlete tetszett meg tavaly, ez is gyönyörű lett.

Jean-Eric Vergne egyik Toro Rossónál töltött évadában szintén emlékezni kívánt, méghozzá az 1973-ban, tragikus versenybalesetben elhunyt, rendkívül tehetséges Francois Cevert előtt.

Marcus Ericsson 2014-ben honfitársára, a szintén tragikusan korán eltávozott Ronnie Peterson sisakmintázatát vette át teljes egészében, így emlékezve az 1978-ban, Monzában (a verseny után nem sokkal) életét vesztő svéd versenyzőre.

Valtteri Bottas fantáziáját a kaszinók városa alaposan megmozgatta egy, a helyszínhez illő festéssel, amin egy rulettkerék részlete látható. Ez még 2016-ban a Williamsnél történt.

Adrian Sutil 2014-es sisakja (még a rostély is) kimondottan ütős, a mintázat a régi, évtizedekkel korábban használt, még bőrből készült, a fejet az ütéstől szinte egyáltalán nem védő fejfedőt idézi. Lehetne egy olyan kitétel a szabályzatban, hogy Monacóra mindenki szabadon választhat sisakmintázatot, hátha újabb csodákkal jelentkeznének a mezőny tagjai.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: