DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Egyéb

Ricciardo szülei találták meg a palackpostát

Nem kellett F1-rajongónak lenni ahhoz, hogy az elmúlt napokban halljunk arról a 132 éves, palackba rejtett üzenetről, amit Ausztrália partjainál sodortak ki a hullámok. Mint kiderült, a Ricciardo család is jelen volt a megtalálásakor.

Hiába rója a tesztköröket Barcelonában a Red Bull színeiben, családjából jelenleg mégsem Daniel Ricciardo, hanem szülei, Joe és Grace Ricciardo nevét kapta fel a világsajtó, hiszen egy véletlen egybeesésnek köszönhetően éppen ők is tagjai voltak annak a társaságnak, amely megtalálta azt a bizonyos 1886-os üzenetet.

A Ricciardo házaspár két barátjával, Kym és Tonya Illmannal kirándultak éppen a lakóhelyüktől, a nyugat-ausztráliai Perthtől 180 km-re található Wedge szigeten, amikor a két hölgy barangolás közben felfedezte a különös palackot.

EasyCapture1_6



„A barátommal, Grace Ricciardóval éppen a dűnéken sétáltunk keresztül, amikor megláttam, hogy valami kiáll a homokból. Egy csinos, régi üveg volt, és rögtön arra gondoltam, milyen jól mutat majd a könyvespolcomon” – mesélte Tony Illman, aki az üveg megtisztítását követően vette észre, hogy egy papírtekercs található benne. „A nedves papír szorosan volt összegöngyölítve, és egy madzaggal kötötték át. Hazavittük, megszárítottuk, majd a kinyitva láttuk, hogy elmosódott német nyelvű kézírás és nyomtatott írás áll rajta.”

A ritka kincs útját nem Ricciardóék, hanem Illmanék egyengették a továbbiakban, lévén ők közismert üzletemberek a régióban. Ők adták kölcsön az üveget és üzenetét a Nyugat-Ausztráliai Múzeumnak, ahol két éven át lesz kiállítva, és a múzeum vezetői azonnal igyekeztek is utánajárni az üzenet eredetének, bizonyítva valódiságát. A szövegben az áll, hogy 1886. június 12-én a Német Haditengerészeti Csillagvizsgáló Paula nevű hajójáról dobták azt a tengerbe, és arra kérték benne a megtalálót, hogy jelezze az üzenet megtalálásának helyét – ezzel a módszerrel a tengeri áramlatok irányát és a legjobb hajózási útvonalakat igyekeztek feltérképezni akkoriban. A múzeum néhány nap alatt kiderítette, hogy német archívumokban valóban található egy bejegyzés a Paula nevű hajtó kapitányától arról, hogy az említett napon a tengerbe dobták az üveget.

EasyCapture2_4

Ricciardóék már nem vágytak további hírnévre, a palackot Tonya és Kym Illman (a képen) juttatták el a múzeumba

Ennek ellenére nem mindenki volt elragadtatva a megtalált üzenettől, amelyet jelenleg a valaha volt legrégebbi ismert palackpostaként tartanak számon, és már készülnek is bejegyzésére a Guinness-rekordok közé. Néhány ausztrál lap, mint a perthnow.com felhívta rá a figyelmet, hogy Illmanék az üzleti életben korábban sem riadtak vissza a gerillamarketing olykor nem túl etikus húzásaitól, felvetve annak gyanúját, hogy a házaspár a begyűjtött információk alapján maga hozta létre az üzenetet, és rejtette a homokba, hogy aztán „gyanútlanul” megtalálja azt. Olajat öntött a tűzre, hogy a múzeum igazgatója szerint az üveg és tartalma jobb állapotban került elő, mint azt egy 132 évig a tengerben sodródó palack esetében gondolhatnánk.

„Ha tényleg képesek lettünk volna ilyet megcsinálni, akkor még annál is okosabb vagyok, mint gondolom” – utasította el a vádakat Kym Illman. „Egy hamis üzenet megírásához hozzá kellett volna férnünk a hajó nevéhez és a pontos tartózkodási helyéhez, ami pedig nem érhető el online, csakis németországi archívumokban. Aztán találnunk kellett volna egy olyan régi italos üveget, és úgy összegyűrni a jegyzetet, hogy még a madzag által hagyott nyom is meglátsszon rajta. Ha megcsináltuk volna, ez lenne a világ legnagyobb átverése, én pedig egy zseni lennék.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: