DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Hogyan változtak a fizetések az F1-ben?

A Formula-1-ben minden a pénzről szól, ezt régóta tudjuk. De mennyi pénzről? Mennyit változott az elmúlt tizenhárom évben a versenyzők fizetése? Ki volt akkor a csúcs és ki most?

A száguldó cirkusz hivatalos adatait böngészve nem igazán lepődünk meg azon, hogy bónuszokkal megnövelve Lewis Hamilton kereste a legtöbbet 2017-ben, összesen 41 millió dollár ütötte a markát. Ne feledjük, ezekben a számokban ne keressük a különböző reklámbevételeket és egyéb, F1-től nagyrészt független juttatásokat.

Hamilton tavaly, Schumacher tizenhárom éve vezette a listát


A McLaren kétszeres bajnokáé a második hely, Alonso mindenestől nagyjából 40 millióig jutott, ez azért nyilván gyógyír a katasztrofálisan sikerült tavalyi szezonjára. Sebastian Vettel stabilan 36 milliót keresett, de többen is elérik legalább az egymilliót. Kimi Raikkönen (bónuszokkal) 17 milliót, Daniel Ricciardo 10 milliót, Valtteri Bottas 8,5 milliót, Max Verstappen pedig ötmillió dollárt tehetett zsebre.

Felipe Massának is érdemes volt visszatérnie 3,5 millióért, Nico Hülkenberg pedig hárommillióig jutott. Sergio Perez 2,5 milliót kapott a Force Indiától, Romain Grosjeant pedig a Haas honorálta másféllel. Kevin Magnussen és Jolyon Palmer még egymilliós, utóbbi kevésbé szolgálta meg a pénzét, Suzuka után nem volt maradása. Pascal Wehrlein is kétszázezret keresett, Lance Stroll esetében pedig kevésbé értelmezhető a kérdés, mivel ő hozza a temérdek pénzt a Williamshez.

Schumacher hétszeres világbajnokként természetesen a fizetési lista élén

2005-ben is voltak csúcsfizetések, azt mondhatjuk, hogy nagyságrendileg nem változott a helyzet, az élpilóták akkor is és azóta is több millió dolláros keresettel rendelkeznek. Szintén nem meglepő módon tizenhárom évvel ezelőtt Michael Schumacher kereste a legtöbbet, bár ő jobban kiemelkedett, a második helyezett Raikkönen pénzének több, mint dupláját tehette zsebre.

A 2005-ös fizetések:
Michael Schumacher: 42 (millió dollár)
Kimi Raikkönen: 19
Ralf Schumacher: 18
Juan Pablo Montoya: 12
Rubens Barrichello: 9
Jenson Button: 7
Fernando Alonso: 7
Jarno Trulli: 7
Mark Webber: 6
Giancarlo Fisichella: 4
Jacques Villeneuve: 3
Christian Klien: 3
David Coulthard: 3
Nick Heidfeld: 2
Takuma Sato: 1
Felipe Massa: 1

Akkortájt is voltak fizetős pilóták. A nehéz pénzügyi helyzetben levő Jordan és Minardi pilótái fizettek a versenyzői ülésért, így természetesen pénzt nem kaptak a csapattól.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy 2005 óta a dollár körülbelül 25 %-kal inflálódott, azaz Michael Schumacher akkori fizetése ma 51 millió dollárt érne.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: