DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Kiderült, ki volt a hibás Hayden baleseténél

Nemrég lezárult az ügyészségi eljárás a MotoGP 2006-os világbajnokának halálos balesetével kapcsolatban: a hatóságok arra jutottak, hogy mindkét fél egyaránt hibázott az ütközésnél.

Nicky Hayden május közepén szenvedett súlyos balesetet kerékpározás közben: egy autó ütötte el az amerikait, aki öt nappal később belehalt sérüléseibe. Az olasz ügyészség hosszú hónapokon keresztül igyekezett kivizsgálni a történteket, nemrég pedig közzétették a nyomozás eredményeit, amelyből az is kiderült, ki a felelős az incidensért.

hayden-redbull-honda-1



A szakértők a bizonyítékok alapján arra jutottak, hogy elsősorban az autó sofőrje volt a hibás a balesetnél: a Motorsport-Total.com által közzétett információk alapján az ügyészség szerint a megengedett 50 helyett 72 km/h-val közlekedett a kereszteződéshez érve. Ugyanakkor azt is megállapították, hogy Hayden is hibás, a MotoGP 2006-os világbajnoka ugyanis nem állt meg egy stoptáblánál – a versenyző sebessége az incidens pillanatában 20,6 km/h volt.

Orlando Omicini ügyész a szakértői véleményekre hivatkozva arra jutott, hogy tehát bár mindkét fél hibázott a végzetes kimenetelű balesetnél, az elkerülhető lett volna, amennyiben a sofőr betartja a sebességkorlátozást – jóllehet, az idézett német szaklap által megkérdezett szakértő, a Bolognai Egyetem professzora, Alfonso Micucci szerint az ütközés akkor is bekövetkezett volna, ha a sofőr normál tempóval halad. Persze mindez semmit nem változat azon, hogy május 22-én a motorsport egy igazi ikonját veszítette el.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: