DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Bottas a szaunában szokja a szingapúri hőséget

Valtteri Bottas első programja a Szingapúri Nagydíj helyszínére érkezve egy kötetlen beszélgetés volt, amelyben a helyszíni életviteléről, a többi pilótával való kapcsolatáról és a rajt előtti lélegzetvételeiről beszélt.

Tavaly Nico Rosberget, idén pedig már Bottast küldte el a Mercedes arra a közönség előtt történő félórás beszélgetésre, amelyet a csapat egyik szponzora, a UBS szervezett a város F1-es nagydíja előtt.

A helyi lakosok számár igazi kuriózumnak számít, hogy Szingapúrba érkezve a mezőny minden tagja továbbra is európai idő szerint él, így a világhírű sportolók tovább alszanak, mint bárki más a városállamban.

„Mivel este versenyzünk, ezért nincs szükség arra, hogy átálljunk a helyi időre, hiszen az esti órákban kell a legjobb formában lennünk” - magyarázta Bottas. „Most Európából érkeztem, és vissza is fogok oda utazni a verseny után, szóval így a legegyszerűbb. Ma például hajnali 5-kor feküdtem le, és délután 2 után keltem.”

DJl8LoXXoAAYHQs



Noha az átállás hiánya megkönnyíti a versenyzők életét, ezt leszámítva azonban szinte minden más szempontból a szezon legnagyobb kihívását tartogatja a szingapúri pálya. Bottast pedig az a felvetés sem győzte meg teljesen, hogy finn versenyző lévén az otthoni szaunákban hasonló körülményeket tud előállítani, mint amik itt várnak rá a kétórás versenyen.

„A hőmérséklet és a páratartalom miatt a pilótafülkében is nagyon fülledt tud lenni a levegő, ráadásul ez a szezon leghosszabb versenye, és a pálya is olyan technikás, hogy időnk sincs pihenni vezetés közben” - sorolta a közismert tényeket. „Az biztosan nem árt, hogy Finnországban minden nap szaunázok, de az itteni hőség azért egy kicsit más. Mindenesetre annak ellenére is szeretek forró környezetben lenni, hogy egy hideg országból érkeztem. És amikor a verseny végéhez közeledve fáradtságot érzek, mindig úgy gondolkodom, hogy a többi pilóta bizonyára még ennél is rosszabbul érzi magát!”

A finnek általában bonyodalommentes személyekként ismertek az autósportok világában is, ebből indult ki a következő kérdés, amely azt firtatta, Bottas mennyire tudott barátokra szert tenni a mezőny pilótái között.

„A versenyhétvégéken kívül nem szoktam együtt lógni egyik versenyzővel sem. Mind nagyon elfoglaltak vagyunk, és nem is azért vagyunk itt, hogy a legjobb barátokká váljunk, hiszen egymás ellen küzdünk, mindenki szeretne legyőzni mindenkit” - mondta, szavaival némi nevetést is kicsalva a közönségből. „Persze ez még nem azt jelenti, hogy rosszban kell lennünk, nekem mondjuk nincs problémám senkivel közülük, bárkivel el tudok beszélgetni, és még egy kávét is megihatunk közösen. Azt viszont el kell mondanom, hogy idén Lewisszal [Hamilton] nagyon jó csapattársi viszonyt alakítottunk ki, a közöttünk meglévő tisztelet csak tovább erősödött, ez pedig olyan légkört alakít ki a csapaton belül, amilyet korábban még nem tapasztaltam.”

mb-magazin_02-2017_bottas_2560x1440_4-1280x720

A nézők gyakran visszatartott lélegzettel várják a rajtot, de vajon a versenyzők is lélegzetvétel nélkül ülnek ekkor az autóban a piros lámpák kialvását figyelve?

„Hát, ebben az esetben ha valamilyen okból késleltetnék a rajtot, akkor elájulnék az autóban!” - viccelődött a finn. „De egyébként az autóban ülve sokszor vissza kell tartanunk a lélegzetünket, hiszen ez nem olyan sport, mint a futás, ahol azonos ritmusban vehetjük a levegőt. A gyorsabb kanyarokban ugyanis akkora erők hatnak ránk, hogy egyszerűen nem bírunk lélegezni. A verseny rajtjánál viszont annyira egy dologra koncentrálunk, hogy igazából nem is szoktam gondolni arra, hogy veszek-e levegőt!” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: