DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Tíz dolog, amit nem tudtál Raikkönenről

A legrégibb rajongók is biztosan találnak újdonságot az érdekes információk listájában: az például megvan, hogy gokartosként a kis Kimi mindig az első este elköltötte zsebpénzét?

1. A 2015-ös Malajziai Nagydíj volt az első verseny, melyet Kimi Raikkönen csapattársa nyert meg, azóta, hogy Felipe Massa 2008-ban győzött.

2. Kimi két kedvenc sportja a hoki és versenyzés. Azért választotta a versenyzést, mert – saját szavaival – „így nem kell reggel korán felkelnem.”

3. Kimi Raikkönen valóban elaludt 30 perccel első sauberes versenye, a 2001-es Ausztrál Nagydíj előtt.

4. Amikor a nagyon fiatal Kimi még a DeBruijin versenyzője volt (gokartban), egyik nap egy kartondobozban találták meg, abban aludt. Onnantól fogva kis zsebpénzt kapott, hogy szállásra és étkezésre költhesse. A Jokinen/Raikkönen duó (szerelője és Kimi) azonban mindent elköltött az érkezés első estéjén – egy éjszaka móka után aludhattak a furgonban.

5. Kimi az ötödik versenyző a Formula-1 történetében, aki legalább egy évet kihagyott, utána a visszatérés mellett döntött, és futamot tudott nyerni. A finn versenyző előtt csak Juan Manuel Fangiónak, Mario Andrettinek, Niki Laudának, Alain Prostnak és Nigel Mansellnek sikerült ugyanez.



6. Kimi Raikkönen gondosan törődik a családjával, egyszer 12 családtagot is meghívott, köztük hét unokatestvérét, a nagyanyját és négy nénikéjét –  a Magyar Nagydíjra 2001-ben.

7. A brit üzletember, Ron Dennis volt az, aki a „Jégember” becenevet adta neki. Ez a 2002-es szezon kezdetén történt, amikor Ron Dennis volt a McLaren csapatfőnöke.

8. Mielőtt a Sauber F1-es csapatához csatlakozott 2001-ben, Kimi Raikkönen a brit Formula Renault bajnokságban szerepelt. 2000-ben az ifjú finn versenyző tízből hét versenyt megnyert, és mind a tíz futamon dobogóra állt.

9. Kimi másik beceneve „a második Repülő Finn”. Az első Mika Hakkinen volt. Mindketten ugyanott, Espoo-ban (a második legnagyobb város Finnországban) születtek, a pályán pedig egyaránt nagyon gyorsak voltak. Egyidejűleg azonban csak egy évig voltak a rajtrácson, 2001-ben, mikor Raikkönen debütált az F1-ben, Mika Hakkinen pedig a McLarennél versenyzett. Szezon végén úgy döntött, visszavonul a Formula-1-ből.

10. Kimi anyja, Paula csak egyetlen alkalomra emlékszik, amikor nagyon ideges volt, és elveszítette hűvös arculatát. Ekkor hatéves volt. Paula a szokásos orvosi ellenőrzésre vitte kisfiát, amíg pedig a doktorral beszélt, Kiminek a sarokban kellett várakoznia, ahol játékokkal foglalhatta el magát. Sok játék volt ott, de Kimi egyszer csak zaklatottá vált, rágni kezdte körmeit, és nagyon idegesen viselkedett. „A doktor arra gyanakodott, hogy Kiminek talán koncentrációs problémája van” – mondta el Paula egy interjúban, amely Kimi gyerekkoráról szólt, „valójában viszont csak az volt a kérdés, melyik játékot válassza!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: