DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Akik F1-es bemutató közben is ütköztek

A Formula-1-es utcai bemutatókat mindig élvezi a közönség, pláne, ha a pilóta még össze is töri közben a gépet. Maldonado, Verstappen, Kobayashi és kollégái egy remek videós összeállításban, Buemi esete a legmeghökkentőbb.

Nick Heidfeld a 2008-as évben, Münchenben tartott egy kis bemutatót a BMW gyár dolgozói előtt, ám az egyik megmozdulása nem sikerült túlságosan tökéletesre. Igaz, a német csak kisebb kárt okozott, az első szárnya bánta.

A legnagyobb anyagi kárral ez a 2009-es eset járt, Mohammed Ahmed bin Sulayem ugyanis Dubaiban tartott bemutatót, egy Formula-1-es Renault és egy GT autó versenyzett egymással egyenes pályán. Ám Sulayem komoly hibát vétett, keresztbevágott a pályán és óriásit csattant a falon.

Nem mindig a pilóta hibázik. Ez a 2011-es videó az egyik leghihetetlenebb, amit autós bemutatókon valaha láthattunk. Sebastien Buemi elé ugyanis menet közben beugrik egy őrült rajongó, aki megpróbálta átugrani a száguldó autót, természetesen nem sikerült neki. Buemi szerencséjére csak kisebb kár keletkezett az autóban, mert ha ilyen sebességgel esetleg fejen találta volna a svájci pilótát, súlyos sérüléssel, netán halállal végződhetett volna, nem beszélve arról, ha a nézőt találja el rosszul a száguldó autó, akkor vele mi történik. Megmagyarázhatatlan őrültség mindenesetre.

Érthetetlen, mi járt a szurkoló fejében

Nem maradhat ki innen sem Pastor Maldonado. Venezuelában tartott bemutatót egy Williams-Renault-val, ám az egyik sikánt elképzelhetetlenül gyors tempóban próbálta bevenni, nem lehetett más a vége, mint ez a csattanás.

Kamui Kobayashi négy évvel ezelőtt lehetőséget kapott a Ferrari autóját terelgetni Moszkvában, erősen esős körülmények között. Éppen ez fogott ki rajta, alaposan oda is csapta autója jobb oldalát, így véget is ért a bemutató.

Max Verstappen Hollandiában ülhetett egy Toro Rosso volánja mögé még tizenhat évesen 2014-ben. Rotterdamban viszont csúnyán elnézett valamit és letörte az első szárnyát. Szerencséjére a versenyautó nem sérült súlyosan, így sérült szárnnyal is tudta folytatni a bemutatót, kicsit visszafogottabb tempóval. Itt sokan megkérdőjelezték versenyzői képességeit, de azóta bizonyította, hogy jó pilóta.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: