DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Egyéb

Katonai szolgálatban a volt F1-es pilóta

Mivel pályafutása alatt nem tudta teljesíteni a katonai szolgálatot, a 2017-es évben vonult laktanyába a volt F1-es versenyző, aki szerint nagyon sok párhuzam van a száguldó cirkusz és a laktanyai élet között.

Christian Klien 2004 és 2010 között összesen 49 futamot teljesített és 14 világbajnoki pontot gyűjtött a Formula-1-ben. Az osztrák versenyző a Walgau laktanyában kezdi meg a katonai szolgálatot, mivel ennek a kötelezettségének aktív versenyzői pályafutása alatt nem tudott eleget tenni. Azonban a 2017-es évben nem cseréli le teljesen egészében az adrenalinforrást, ugyanis a Blancpain GT3 sorozatban fog versenyezni – amellett, hogy az osztrák ORF televízión F1-es kommentátorként is dolgozik majd.

Klien



A kérdésre, nem tudta-e volna elkerülni a katonai szolgálatot, Klien így felelt: „Az F1-es időkben sajnos nem volt lehetőség arra, hogy összekössem a karrieremmel. Az első behíváskor épp a Jaguarnál versenyeztem, szóval akkor megpróbáltam elintézni, hogy a sport osztályra kerülhessek, de ez az akkori szabályok miatt nem volt lehetséges. A hadseregnél azonban nagyon együttműködőek voltak, elhalasztották a szolgálatot, így továbbra is aktív élsportoló maradhattam. Most pedig letöltöm a kötelezettségemet. Barátom, Kimi Raikkönen is volt katona Finnországban, és nyilvánvalóan nem ártott neki…” 

Klien kifejtette, nagyon sok párhuzamot vél felfedezni a sport és a szolgálat között: „A versenysport és a katonaság nem áll olyan messze egymástól, mint gondolnánk. Ahogyan ott is, itt is a tiszta struktúra, egyértelmű kommunikáció, a kitűzött célok és a motivált személyiség számít. A korai kelés is a Formula-1 része, és nem véletlenül voltak a korai GP-győztesek között kitüntetett katonák. Az sem véletlen, hogy a legjobb edzők és fizioterapeuták korábban elit katonák voltak. Végül pedig mindig ott van a tisztelet, ami nélkül nincs győzelem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: