DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Ricciardo depresszióellenes nagykövet lett

Lehet, hogy az F1 történetének legnagyobb mosolyával rendelkezik, ám az ausztrál pilóta felismerte a mentális betegség veszélyeit, ezért egy öngyilkossági kísérletet túlélő honfitársa alapítványát támogatja.

Ha az embereknek megemlítjük Daniel Ricciardo nevét, tízből kilencnek fültől fülig érő vigyora fog eszébe jutni az ausztrálról. A tavalyi Malajziai Nagydíjat megnyerő pilóta a sportág legvidámabb figurája, aki bárhol képes poénkodni, legyen szó sajtótájékoztatókról, interjúkról, vagy éppen pódiumceremóniákról. A vidám külső azonban komoly belsőt takar, legalábbis az élet bizonyos területein. Ricciardo több barátja is depresszióval küzdött, éppen ezért fontosnak tartja, hogy támogasson olyan ügyeket, melyek a mentális betegségek ezt a nehezen felismerhető, ám annál súlyosabb fajtája ellen való harcot tűzték ki zászlajukra.



Ilyen alapítvány a Ricciardo szülővárosában, Perthben létrehozott Inner Ninja (Belső Nindzsa), melyet egy öngyilkossági kísérletet túlélő honfitársa, Stefani Caminiti hozott létre. „Van néhány barátom, aki nehéz időszakon van túl” – vallotta be a Red Bull-pilóta a Herald Sunnak. „Ami engem illet, szeretném kivenni a részem ebből, mert tudom, hogy miről van szó. Hogy őszinte legyek, ez eléggé új számomra, hiszen az emberek alig beszélnek róla, viszont hatalmas problémát jelent.”

Az Inner Ninja alapítója, Caminiti egész életében depresszióval küzdött, mígnem 2013-ban eljutott arra a pontra, hogy véget vessen életének. A nehéz időszakon túllendülve ma már a hölgy segít a mentális problémákban szenvedőknek, és elmondta, hogy Ricciardo akkor nyújtott segítő kezet neki, amikor arra a legnagyobb szüksége volt. „Ő volt az egyik legnagyobb támogatóm” – mondta Caminiti. „Régóta barátok vagyunk, és nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy segített nekem.”

Ricciardo úgy véli, a saját nézőpontja is megváltozott a témával kapcsolatban, mióta a mentális egészség nagykövete lett. „Hatalmas kihívás túllendülni ezen, egyre többen küszködnek vele, mi pedig azon vagyunk, hogy idejében felismerjük azt, és hogy a kis problémákból ne legyenek egyre nagyobbak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: