DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Egyéb

A cipőtől a csirkéig: Furcsaságok a szezonból

A 2016-os az az F1-es szezon volt, amely során cipőből kezdték inni a pezsgőt, az ötödik is felállhatott a dobogóra, és szállóigévé vált egy nem létező szó: az év furcsa pillanatait gyűjtöttük össze, főleg a pályán kívülről.

Cipőzés

A Német Nagydíjon indult az őrület, ahol Daniel Ricciardo pezsgőt töltött levetett cipőjébe, majd ivott belőle. Később számtalan verseny dobogóján visszaköszönt a „shoey”, persze mindig akkor, ha Ricciardo is ott állt – de általában másokat is rávett, hogy igyanak vele együtt.



Alonso operatőrként

Senki sem számított rá, hogy Fernando Alonso, akinek 2015-ös brazíliai napozása mémmé vált, újra Interlagosban fog egy hasonlót alkotni: autója azonban megint csődöt mondott, ő pedig elfoglalta egy operatőr székét. A felvételek aligha nevezhetők használhatónak, az F1-nek azonban csak jót tett a spanyol munkássága.

Bwoah

Idén figyeltek fel rá, hogy Kimi Raikkönen mondandóit egy furcsa, nyögésszerű hanggal kezdi, melyet kiejtése alapján angolul a fenti betűkombinációval jelöltek. A finn népszerűségének hála a „bwoah” rövidesen annyira közismertté vált, hogy már ösztönös nevetés a válasz, ha Raikkönen kiejti ezt a hangot.

Herbert alázása

A korábbi futamgyőztes, jelenleg televíziózó angol egy szakértésében szólította fel a motiválatlan Fernando Alonsót, hogy vonuljon vissza. A markáns vélemény azonban néha vissza tud ütni: Bahreinben Alonso adás közben sétált oda Johnny Herberthez, és emlékeztette, hogy vele ellentétben ő sosem nyert világbajnoki címet, ezért lett kommentátor.

Gyík a pályán

Kutyák vagy macskák betévedtek már nagydíjakra, de óriásgyík, mint Szingapúrban, eddig nem igazán. A nagyváros közepén felbukkanó, másik oldalra átfutó nagyra nőtt jószág méretén az állatot először észlelő Max Verstappen is meghökkent.

F1-es pilóta biciklin

Kiválóan szimbolizálta a szezont Red Bullban kezdő Danyiil Kvjat hanyatlását az Abu Dhabiban történt közjáték: a Toro Rosso meghibásodása után az orosz kerékpárt vett kölcsön, és ezzel tért vissza a bokszutcába. Kvjat év elején még dobogóra is állt, Toro Rossóhoz való visszatérése után azonban mindössze háromszor szerzett pontot.

Haryanto elhallgattatása

Erről az esetről csak kevesen tudnak: azok az újságírók, akik jelen voltak az Osztrák Nagydíjon, ott pedig a Manornál szereplő Rio Haryanto sajtótájékoztatóját választották. A csapat jó ötletnek tartotta, hogy a médiabeszélgetést a motorhome nyitott tetőteraszán tartsa meg, ám nem számítottak arra, hogy vadászgépek épp akkor fognak bemutatózni a pálya felett. A halk szavú indonéznek esélye sem volt túlszárnyalni a repülőket: előbb próbálkozott vele, aztán kínosan hallgatott, és csak akkor folytatta, ha időszakos csend támadt.

Csirkés baleset

Szokatlan esés miatt szenvedett zúzódásokat a Sauber pilótája, Marcus Ericsson: a távol-keleti futamok szünetében épp Thaiföldön edzett, mikor kerékpározás közben elé rohant egy baromfi. A svéd 45 km/h sebességgel haladt, szerencse, hogy nem esett nagyobb baja.

Ötödik, azaz dobogós hely

Végezetül egy olyan eseményt hagytunk, amely valóban a versenyzéssel kapcsolatos, de furcsaságában vetekedhet az előbb elmondottakkal. Mexikóban az a Daniel Ricciardo kapta a harmadik helyért járó pontokat, aki valójában csak ötödik lett. Max Verstappennek akkor osztották ki időbüntetését, mikor már a dobogós szobában készült a díjátadó ceremóniára. Sebastian Vettel fel is vonult a pódiumra, de őt is hátrasorolták.

(a gpupdate.net alapján)

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: