DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Menetpróba - Kia ProCeed 1,4 T-GDi GT Line

Prémiumautót szerezni elfogadható áron: ha valakinek ez a vágya, mostanában a Kiánál kell kopogtatnia. Tesztautónk például egy olyan alternatíva, amely előtt több szempontból is fejet kell hajtania a vásárlónak.

A Kia az új Ceeddel tényleg nagyot gurított, ám a legszebb darabja a kínálatnak az a ProCeed, amely elegáns kombiként, azaz shooting break karosszériával készül. Ez az a forma, amit régen a drága sportautóknál használtak, és sok évtizedes tetszhalál után nemrégiben a Mercedes élesztett fel. A németek már nem csupán a gazdagoknak, hanem az „átlagembernek” is készítettek ilyen verziót, például az itthon is gyártott CLA kombit. Bármilyen furcsán is hangzik, ennek az autónak a konkurense az 594 literes csomagtérrel rendelkező tesztautó, ami az elismerő tekinteteket látva nem csak nekünk, hanem az utca emberének is gyorsan eladta magát.

menetproba-kia-proceed 1-4-t-gdi-gt-line-01



A Ceed prémiumváltozatát csak a magasabb GT és a GT Line felszereltséggel lehet elérni. A külsőre elég pár pillantást vetni, ami elmond mindent róla. A kombinál alig kisebb csomagtartó talán visszatartó erő a vásárlásban, a másik, hogy a fejtér kissé leszűkül a lefelé zuhanó tető miatt. A tolatókamera így jól jön, mivel a hátra látást eléggé korlátozza a kialakítás, ám ezek csak a szokásos, a formával járó negatívumok.

menetproba-kia-proceed 1-4-t-gdi-gt-line-03

A ProCeed finoman felkeményített futóműhangolása, a közvetlenebb kormányzás kiválóan illik a 140 lóerős motorhoz. A hangulatot erősíti a lecsapott alsó résszel tervezett volán, de igazából semmi nem lóg ki a sorból: az egész autó nagyon „egyben” van. A mindennapokban élhető sportosságot ad, megtoldva egy remek utazóautósággal. A lóerők száma ugyan még nincs a veszélyes tartományban, de így is elég dinamikát ad, átlagos vezetési stílussal könnyedén tartható a hétliteres átlag.

menetproba-kia-proceed 1-4-t-gdi-gt-line-02

Ha hibát keresnénk, a műszerfal és a belső már korántsem annyira egyedi és stílusos kialakítását kellene megemlíteni – erre is helyezhettek volna megfelelő hangsúlyt a konstruktőrök. Amiről viszont nem kell lemondani, az a jó kidolgozás, a jó anyagválasztás és a remek kezelhetőség. Pozitívum az is, hogy a digitális forradalmat sem vitték feleslegesen túlzásba: a fizikai gombok a fontosabb funkciók kezelésénél megmaradtak.    

menetproba-kia-proceed 1-4-t-gdi-gt-line-04

Müszaki adatok:

Hossz/szél./mag.: 4605/1800/1427 mm

Motor: 1353 cm3, 140 LE/6000, 242 Nm/1500–3200

Gyorsulás (0–100 km/h): 9,3 s

Ár: 7 739 000 Ft (alapár: 7 149 00 000 Ft)

Tesztautó: Duna Autó Zrt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: