DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Nincs megállás: a Lexus szuperhősfilmje két Grammyt is elhozott

Egészen példa nélküli a Marvel és az ’egyszerű környezetbarát, high-tech luxusautó márkából’ igazi prémium életmódmárkává avanzsáló Lexus együttműködésében készült Fekete Párduc menetelése: 3 Golden Globe jelölés, 2 SAG díj, 2 BAFTA díj, 7 Oscar jelölés (köztük a legjobb film) és legfrissebben 2 Grammy díj, a Legjobb rap előadás és a Legjobb ….. kategóriában. Ráadásul még nincs vége a díjszezonnak, előttünk az Oscar…

A Marvel által jegyzett Fekete Párduc kétségkívül az egyébiránt a filmvilágban meglehetősen aktív Lexus (legyen szó a fiatal független filmesek támogatásáról vagy épp olyan szuperprodukciókról mint a Különvélemény, a Sziget, a Valerian és az ezer bolygó városa, esetleg a Sötét zsaruk) eddigi legsikeresebb filmes együttműködése.

A 1,35 milliárd dolláros bevételével minden idők legsikeresebb képregényfeldolgozásaként és szuperhősfilmjeként már így is a filmtörténelembe bevonuló Fekete Párducnak ítélt rangos elismerések  eddig is impozáns listája ezúttal két Grammy díjjal bővült, Wakanda dallamai így örökké a fülünkben csengenek majd. A film Kings’ Dead (a Király halott) című betétdala kapta a Legjobb rap előadásért járó díjat, de a Legjobb eredeti filmzenéért járó díjat is. Az immáron Grammy díjas King’s Dead az alábbi videóban tekinthető meg:

A legjobb rap előadásért járó díjért egyébiránt meglehetősen szoros volt a küzdelem. A Fekete Párducban felcsendülő King’s Dead (Kendrick Lamar, Jay Rock, Future és James Blake) megosztott díjat kapott a Bubblin című számmal (Anderson Paak). A King’s Dead a legjobb rap-számért is versenyben volt, de ezt a díjat végül a God’s Plan (Drake) nyerte meg. A Fekete Párduc  zenéje (Black Panther: The Album) egyébként az év albuma kategóriában is esélyes volt, míg a Kendrick Lamar és SZA által jegyzett All the Stars (Az összes csillag) az év hangfelvétele, az év dala és a vizuális média számára írt legjobb dal kategóriákban is versenyben volt. A közösségi médiában és videómegosztókon is rendívül népszerű All the Stars az alábbi videóban tekinthető meg:

A filmzene producere Lamar volt, az előadók sorában pedig Lamar, Travis Scott, The Weeknd, 2 Chainz és még jó néhány más művész neve szerepel. A zeneszerző Ludwig Göransson így fogalmazott a Variety-nek, amikor megtudta, hogy az ő alkotása nyerheti a vizuális média számára írt legjobb zene díját: „Mit is mondhatnék Ryan Coogler rendezőről. Ő az egyik legelképesztőbb művész, akivel valaha is dolgoztam, és hatalmas megtiszteltetés, hogy részt vehettem minden idők egyik legfontosabb, legegyedibb filmjének megalkotásában.”

Kevesebb mint két hét és kiderül meglesz-e az az Oscar is – és ha igen, hány darab…

Február 24-ig még tovább izgulhatnak a Marvelnél és a Lexusnál: a Fekete Párduc ugyanis 7 Oscar jelölést is kapott (a Legjobb film, a Legjobb látványtervezés, a Legjobb jelmez, a Legjobb zene, a Legjobb betétdal, a Legjobb hangkeverés és a Legjobb hangvágás kategóriákban). A szakemberek szerint egy nyolcadikat, a Legjobb vizuális effektekért járót is megérdemelte volna, részben az autóüldözéses jelenetért amelyben egy Lexus LC szupersportkupé is markáns szerepet kapott. Ezzel a Fekete Párduc ismételten történelmet írt, hiszen ez az első szuperhősfilm, amit a Legjobb film kategóriában Oscarra jelöltek. A babonásoknak tulajdonképpen még jó ómen is lehet, hogy a Grammyn a Fekete Párduc nem hozta el Az év albumáért járó díjat, hiszen a Billboard szerint egyetlen olyan film sem kapta még meg a legjobb film díját, aminek a zenéje az év legjobb albuma lett…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: