DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Egyéb

MINI John Cooper Works GP: Gyorsabb és erősebb, mint eddig bármikor

A brit prémiumgyártó bejelenti extrém sportos modellje vadonatúj, 2020-ban debütáló változatát. A motorsport élvonalában tökéletesített MINI John Cooper Works technológiával felvértezett négyhengeres, turbófeltöltésű erőforrás több mint 220 kW / 300 lóerő maximális teljesítménye a négy keréken átélhető menetdinamika és az abszolút vezetési élmény új dimenziójával kecsegtet.

A MINI márkanév és a GP rövidítés összecsengése az autóversenyek minden megszállottjának és a brit prémiumgyártó összes rajongójának szívverését felgyorsítja. Ráadásul amióta a John Cooper Works típusnév is eme rendkívüli modelljelölés mérföldköve lett, az azonnali reakció nem más, mint a zsigerig hatoló izgalom, amely egy kivételesen exkluzív modell érkezését sejteti. És nem ok nélkül: az új MINI John Cooper Works GP már jövőre feltépi a világ aszfaltcsíkjait és megbabonázza a vérpezsdítő teljesítményre éhező közönséget. A modellpaletta legkeményebb élsportolójának új változatát egy MINI TwinPower Turbo technológiával dolgozó, négyhengeres benzinmotor hozza lendületbe, több mint 220 kW / 300 lóerő maximális teljesítménnyel, amely az újdonságot egy csapásra a sorozatgyártásban valaha kínált leggyorsabb és legerősebb MINI modellé emeli. Az új MINI John Cooper Works GP piaci premierje ugyanakkor célközönségét is extrém gyors döntésre készteti, hiszen az újdonság egy mindössze 3 000 példányban legyártott limitált szériaként lát napvilágot.

P90336210_highRes_mini-john-cooper-wor_resize



Bárki, aki esélyt kap rá, hogy ezen exkluzív, extrém sportos négykerekű volánja mögé üljön, az intenzív vezetési élmény legőszintébb formájával és kompromisszumoktól mentes versenyautó-élménnyel gazdagodik. Mindezt már 2017 szeptemberében megígérte a rajongóknak az újdonságot előrevetítő MINI John Cooper Works GP tanulmányautó, amely erőteljes érzelmeket kiváltó megjelenésével a 67. Frankfurti Nemzetközi Autószalonon ünnepelte világpremierjét. A koncepció hatalmas első és hátsó lökhárítója, a tetőre erősített látványos légterelő szárny és a könnyűszerkezetes anyagok átfogó használata kétséget sem hagyott a modell sportos kvalitásai felől.

Az új MINI John Cooper Works GP sorozatgyártását előkészítő fejlesztési munkálatok a döntő fázisukhoz, nevezetesen a versenypályás tesztelésekhez érkeztek, ahol a brit prémiumgyártó új etalonja az elkövetkező néhány hónapban megállás nélkül ad számot rátermettségéről. A futóművet és a felfüggesztési megoldásokat a mérnökök a MINI John Cooper Works technológia motorsportban edzett, több évtizednyi versenytapasztalatából merítve, kifejezetten ehhez a modellhez tervezték, majd a vadonatúj erőforrás rendkívüli teljesítményéhez hangolták. A végletekig hegyezett hajtáslánc- és futómű-technológiához optimalizált saját tömeg és tökéletesen kidolgozott aerodinamikai tulajdonságok társulnak, megteremtve a letaglózó menetteljesítmény és a felejthetetlen vezetési élmény magával ragadó egységét.

P90336209_highRes_mini-john-cooper-wor_resize

A kifinomult versenytechnika és a motorsport élvonalában felhalmozott szaktudás célzott alkalmazása az idő elleni versenyfutás új rekordjainak alapjait is lefekteti. A csúcstartó e téren a MINI előző modellgenerációjának etalonja, az új MINI John Cooper Works GP elődje, amely a Nürburgring – Nordschleife aszfaltcsíkján megfutott 8 perc 23 másodperces köridejével a felsőbb járműkategóriák elit versenyzőinek nagy többségét is maga mögé utasította. Mint ilyen, a MINI már-már sportot űz a jelentősen erősebb és feljebb pozícionált vetélytársak körbeautózásából. A Forma-1-es versenyautókat tervező John Cooper kezei között anno a klasszikus Mini is egy apró testbe zárt erőgéppé érett, amely időről időre kiütötte a ringből a hazai pályán induló, nagyobb sportolókat – többek között a Monte Carlo Ralin aratott háromszoros győzelemmel.

Az új MINI John Cooper Works GP az összes MINI modellben megtalálható, sportos génekre támaszkodó műszaki alapra épül, hogy a lehető legextrémebb formában váltsa valóra az abszolút versenyautózás fogalmát. Az etalon négykerekű elődje egy mindössze 2 000 példányban gyártott limitált szériaként érkezett meg az utakra, ahogyan 2006-ban a John Cooper Works GP csomaggal felszerelt MINI Cooper S modell is. A két különlegességből azon nyomban hőn áhított gyűjtői darabok lettek, a MINI márka és a John Cooper Works típusnév rajongói pedig már az új változat érkezését is tűkön ülve várják.

P90336211_highRes_mini-john-cooper-wor_resize

„A MINI - immáron hatvanéves - márkatörténetének leggyorsabb modellje a vezetés színtiszta élményét élteti” – mondta Thomas Giuliani, a MINI modell- és termékbevezetéseit koordináló divízió alelnöke. „Tisztában vagyunk a MINI John Cooper Works GP modellt övező osztatlan népszerűséggel és hatalmas rajongással, nem csupán az újdonságot előrevetítő tanulmányautó eufórikus fogadtatását, de a múltbéli tapasztalatokat is alapul véve. Történetesen, hogy az előző generációk képviselőinek összes példánya már a hivatalos piaci premier előtt elkelt” – tette hozzá.

Az autós hírek támogatója a Aquaprofit Zrt.

Aquaprofit_banner_728x90

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: