DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Hét nagyon szerethető dolog az új Lexus UX-ben

A jövő hónapban a hazai márkakereskedésekbe is megérkezik a világ legzöldebb luxusautómárkája, a környezetbarát öntöltő hibrid elektromos modelljeiről ismert Lexus legújabb crossovere, a vadonatúj UX. A Lexus elképesztően sikeres crossover családjának (amelyből Európában a felsőkategóriás RX és a közepes méterű NX kapható és dönt évről évre értékesítési rekordokat) legkisebb tagját már most rendkívüli várakozások övezik, a gyártó pedig mindent meg is tesz, hogy fenntartsa a modellel kapcsolatos érdeklődést. Most épp csokorba szedtek hét, az UX-re jellemző különlegességet, amelyet új tulajdonosai vélhetően nagyon fognak szeretni.

1. Az ajtózáródás hangjának tudománya

Az ajtó a legelső találkozási pont a vezető és az autó között. A Lexus hangmérnökei minden lehetőséget megragadtak, hogy még az ajtók záródásának hangja is a luxus érzetét keltse, ezért idegtudósok segítségével dolgozták ki a tökéletes hangzást. Elvégeztek egy kutatást, ami azt vizsgálta, hogy a luxusautók ajtajának záródása milyen agyhullámokat gerjeszt, majd ennek alapján választották ki a legmegfelelőbb anyagokat, sőt az ajtók formáját is ennek figyelembe vételével, tizedmilliméteres pontossággal alakították ki, hogy bezárásukkor kellemes, megnyugtató hangot adjanak. A hangzást végül a Lexus ‘Takumi’ mesterei csiszolják tökéletesre a gyárban, akik minden egyes UX-et egy kifejezetten erre tervezett ‘süketszobában’ vizsgálnak meg, és ha kell, még alakítanak egy árnyalatnyit a hangon, mielőtt az autó kigördül a Kyushu gyár kapuján.

Lexus_UX_5_1



2. A bőrkárpitok ‘sashiko’ varrása

Az új UX crossover bőrkárpitozással is megrendelhető, ami egy tradicionális japán varrási technikával, a judo- és kendo-öltözékekről ismert ‘sashiko’ öltésekkel készül. Hogy a crossover jellegzetes hűtőrácsának vizuális hatását az utastérben is érvényesítsék, a Lexus mesterei a varrások mellett matematikai görbéket formázó perforációval díszítik a kárpit felületét és az ülések szellőző nyílásait. Így születik meg a művészet és funkcionalitás kifinomult párosa.

Lexus_UX_7

3. A szellőzés kapcsolójának vezeték nélküli világítása

Az új UX szellőzőnyílásain ugyanazzal a kezelőszervvel állítható be a levegő befúvásának iránya és erőssége. A Luxury felszereltségű modellekben ezeket a kapcsolókat apró fényforrások világítják meg, amelyek az áramot nem vezetéken kapják: a LED-ek működéséhez szükséges energia elektromágneses rezonancia útján keletkezik. A modern és elegáns megoldás segítségével a vezető és az első utas sötétben is könnyen megtalálja a kecses, mindössze 3 mm átmérőjű kapcsolókat.

4. Kifinomult elektromos ablakemelők

A kabin fényűző hangulatához tökéletesen illenek az UX elektromos ablakemelői, amelyek minimális zajjal és rezgéssel működnek. Ráadásul az ablakemelő rendszer érzékeny becsípődésgátló funkciója megakadályozza, hogy a bezáródó ablak odacsípje a vezető ingujját, vagy éppen egy gyermek kezét.

Lexus_UX_2_1

5. Az utasokra is ügyelő ablaktörlők

Az új UX ablaktörlői hihetetlenül innovatívak, hiszen az automatikus esőérzékelés mellett még arra is képesek, hogy fokozatosan lassítsák a törlés ütemét, egyetlen pillanatra sem terelve el a vezető figyelmét. Az pedig már a tradicionális japán vendégszeretet, az ‘Omotenashi’ szellemiségét idézi, hogy az ajtó nyitásakor a törlés automatikusan leáll, nehogy az ablaktörlők vizet fröcsköljenek a ki- vagy beszálló utasok ruhájára.

6. Ötletesen összehajtható csomagtér-takaró

Egy innovatív ötlet, ami hatásosan hangsúlyozza ki a Lexus felhasználóbarát szemléletét: használaton kívül az UX csomagtér-takarója összehajtható, mint egy háló, így alig foglal helyet.

Lexus_UX_8_1

7. Precízen összeszerelt csomagtérajtó

Minden egyes UX összeszerelését jól képzett Lexus-szakemberek végzik, méghozzá a legmodernebb technológia segítségével. A sima és zavartalan működés érdekében minden UX csomagtérajtaját és csomagtérnyílását mintegy 200 ponton ellenőrzik a gyártás során. Az erre szolgáló digitális mérőműszer még a hőmérséklet és a páratartalom apró különbségeit is számításba veszi. Az így kapott adatok alapján a Lexus mesterei a lehető legpontosabban állíthatják be az UX csomagtérajtaját, hogy az sok-sok éven át tökéletesen működjön.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: