DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Ford 2019 – Mustang Bullitt, Focus ST és Európába jön az új Exlporer

Címszavakban a fentiek jellemzik a Ford idei újdonságait, megjelenik még az új Puma, és teljesen átalakul a Kuga. A Ranger Raptor mellett unalmas lesz a ráncfelvarrott Mondeo hibrid, a kombi kivitelben is.

Újdonságból idén sem lesz hiány, a kék ovál 2019-ben kijön a friss Focus ST kivitelével. Az újdonságnál 280 lóerőt és 400 Nm-t tudó benzinmotor váltja a régi erőművet, de a combos dízelről sem feledkeztek meg. A kényelmeseknek elérhető a Ford új fejlesztésű nyolcsebességes automataváltója. Ez a sportos verzió jól megágyaz a következő generációs RS-nek, amely szokás szerint később érkezik. A Mustang-rajongókat a Bullitt kivitel élteti, amit Brembo fékekkel és 464 lóerős motorral szereltek. 

20190104_103932



A tavaly februárban bemutatott EcoSport teljes siker, de hogy a romániai krajovai gyár kapacitása még jobban ki legyen használva, idén landol a valamivel az EcoSport fölé pozicionált, vadonatúj szabadid-autó. Az újdonságot Pumának hívják, anno ezen néven kis sportkocsi futott Európában, más információ sajnos nincs az újdonságról.    

A Kuga teljesen megújult változata idén érkezik, amely kényelmesebb és nagyobb lesz, mint a jelenlegi modell. Érdekesség, hogy a most futó változat itthon meglepően sikeres.

A haszonjárműves vonal sem marad ki az újdonságokból, elsőként ott az alapos átalakuláson átmenő Ranger. Ez annyit jelent, hogy újabb, tisztább és erősebb motorok kerülnek a pickupba és a külseje is megújul. A legnagyobb csemegét a nyáron érkező Ranger Raptor jelenti, ami a gyárilag tuningolt kisteherautót jelent, komoly terepképességekkel. Erről itt olvashat bővebben. 

Már kapható a tengerentúlon a Lincoln Aviator, amely az új D6-os, hátsó hajtású és 4x4-es autóknak szánt padlólemezre épül. (Elviekben ez szolgál majd alapként a következő generációs Mustangnak is.) Ennek a típusnak lesz a polgáribb kivitele, a Detroiti Motor Show-n egy héten belül bemutatkozó új Ford Explorer.

A Ford gondolt egy merészet és áthozza Európába a háromliteres V6-os motorral szerelt tölthető hibrid változatot. Ez okos lépés, mert a sok alumíniumot tartalmazó, testes, viszonylag könnyű és friss fejlesztésű SUV felénk zöld rendszámos hibridként kapós lehet. 

Az újdonságról csak kémfotók keringenek a világhálón, segítséget ad a szériaautó elképzelésére a rendőrségi verzió, amelyet nemrég lepleztek le. A minket legjobban érdeklő változat, a háromliteres, V6-os benzinmotorral szerelt tölthető hibrid. 

Az elhangzott információk a Ford évnyitó sajtórendezvényén hangzottak el, ahol persze büszkén mutatták be a tavalyi számokat. Tavaly 166234 darab új autót adtak el Magyarországon, idén 182 ezret irányoznak elő.

A személyautókat és a haszonjárműveket tartalmazó összesített eladásokat nézve igen jól szerepelt a kék ovál: tavaly 20047 darabbal nyerték az összetettet. Ez nekik nem újdonság, kilenc éve mindig nyerik ezt a számot... 

Csak a személyautókat nézve a második helyre került a Ford 13653 darabbal, az első az itthon verhetetlennek tűnő Suzuki. A kishaszongépjármű piacon az eladott 6201 darab autó elég volt az aranyhoz, ez a teljesítmény azért megsüvegelendő, mert a második helyezett 2785 haszonjárművet értékesített. 

 

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: